Harrastaminen, liikkuminen ja arvot

11.2.2019

Helsingin kaupunki on nostanut liikkumisen edistämisen yhdeksi kaupunkistrategiansa kärkihankkeeksi. Voisivatko helsinkiläisperheet, tai vaikka kaikki pääkaupunkiseudun perheet, nostaa liikkumisen omissa arvoissaan myös ”kärkihankkeeksi”? Ainakin ruotsalainen ylilääkäri ja konsultoiva psykiatri Anders Hansen olisi tyytyväinen tästä. Hansenin kirja, Aivovoimaa, kertoo liikunnan merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Suosittelen lämpimästi kirjaa ihan kaikille.

Vanhempien arvot suhteessa liikuntaan

Olen työskennellyt lapsi- ja perhetyön parissa yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä vedän hanketta Minullakin on kerrottavaa – harrastuksesta sisältöä ja iloa lapsen elämään, mikä on osa Kaikille eväät elämään -avustusohjelmaa. Lapsia olen valmentanut jalkapallossa yli 10 vuotta. Olen työurani aikana kohdannut kolmenlaisia pienperheitä suhteessa liikkumiseen.

Unelmatilanteessa vanhemmat, tai vanhempi, harrastaa yhdessä lapsen kanssa. Esimerkiksi hankkeessani mukana oleva pienperhe tulee maanantaisin Rush-trampoliinipuistoon Pitäjänmäkeen. Poika tulee hyppimään puistoon ja näkemään kavereita 1,5 tunniksi. Äiti menee samanaikaisesti tekemään oman treenin kuntosalille (Trainig For Warriors). Molemmat lähtevät aina treenien jälkeen tyytyväisinä kotimatkalle. Vanhemman ei tarvitse harrastaa konkreettisesti samassa paikassa.  Oman esimerkin ja innostamisen voi näyttää liikkumalla toisaalla samaan aikaan, kun oma lapsi harrastaa.

Vanhemman liikkuminen voi koostua arjen pyörittämisestä. Pienperheen vanhempi laittaa ruoan, käy kaupassa, siivoaa, kohtaa lapsiaan riittävän usein, on mukana harrasteissa ja näin mahdollistaa lapsen liikkumisen omien arvojensa mukaisesti. Näin toimi oma äitinikin, kun olin alakouluikäinen. Äitini oli yksinhuoltaja ja kotiäiti. Nämä vanhemmat liikkuvat mahdollisuuksien mukaan ja harrastavat siinä sivussa esimerkiksi kädentaitojen kehittämistä, kun arjen kiireiltään ehtivät. Kaikki lähtee vanhemman arvoista. KIITOS ÄITI, että mahdollistit omien unelmien tavoittelun. Samalla kiitän sinua kolmen sisarukseni puolesta. Hankkeessani maksan tällä hetkellä takaisin sen, mitä itse olen saanut lapsena muiden lasten vanhemmilta. He ovat olleet minulle aikansa harrastusmestareita. Arvostan suuresti teitä kaikkia pienperheen äitejä ja isiä, jotka mahdollistavat omalla panoksellaan lapsen liikkumisen.

Vanhemmat, jotka eivät pidä liikuntaa arvoissaan niin korkealla, haastan erityisesti lukemaan Aivovoimaa- kirjan. Näiden vanhempien puheissa esiintyy silloin tällöin harrastaminen ja liikkuminen, mutta heidän oma esimerkkinsä on usein riittämätön. Hektistä yksinhuoltajan arkea voivat haastaa mielenterveys-, päihde- tai talousongelmat. Jos ihminen haluaa muutosta omaan elämään, tarvitsee hän tavoitteen.  Muutos tapahtuu toiminnan kautta. Yhden vanhemman perheillä arki on haastavaa ja kunnioitan kaikkia vanhempia, jotka arkea pyörittävät. Liikkumisen lisääminen tuo kaikille enemmän positiivista mieltä elämän polulle. Liikuntaharjoittelukertojen korkea määrä näyttäisi vahvistavan liikunnan antidepressiivisiä vaikutuksia. 

Lasten liikkumisesta puhuttaessa kaikki lähtee vanhempien arvomaailmasta. Jos vanhemmat eivät liiku, eivätkä näin näytä lapsille esimerkkiä, miten lapset innostuisivat liikkumisesta. Liikutaan kaikki enemmän ja innostetaan siinä samalla ystäviämmekin!Ville Anttonen

Harrastusmestari