Tekemistä lapsen kanssa

Lasten kanssa voi harrastaa ja tehdä periaatteessa vaikka mitä ja jopa ihan ilmaiseksi! Sivulle on kerätty hyviä vinkkejä lapsiperheiltä ja lasten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta. 😊 Mukana on ulkoretkipaikkoja ja sisäkohteita Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä mukavaa tekemistä lapsille verkossa.

Kuntien ja kaupunkien tarjoamat ilmaispalvelut, ilmaiskonsertit ja puistojumpat kannattaa hyödyntää sekä kirjastot, joissa pidetään mm. satutunteja ja nukketeatteria.

Ulkona on hauskaa ja jännittävää, voi käydä vaikka tutustumassa uuteen leikkipuistoon, uimarantaan, luistelurataan, pulkkamäkiin, osallistua erilaisiin tempauksiin, tehdä päiväretki luonnonsuojelualueelle tai etsiä sieniä metsästä.

Kannattaa myös tutustua alueella toimiviin yhdistyksiin. Niiden nettisivuilta löytyy yleensä hyvin tietoa ajankohtaisista tapahtumista.

Kotona voi leikkiä, valmistaa sorminukkeja, piirtää/maalata, leipoa, leikkiä vesileikkejä, askarrella pahvista nukketaloa tai tehdä jännittävän animaation – vain mielikuvitus on rajana!

Alle listattuna kohteita helpottamaan ideointia. 😊 Osa kohteista on maksullisia.

Minne mennä lapsen kanssa?

Ulkopaikat, Helsinki

Grillauspaikat Grillikatoksia Helsingistä löytyy Helsingin kaupunkialueelta, lähiseudun ulkoilualueilta, rannoilta ja saaristosta.

Leikkipuistot Helsingin leikkipuistot tarjoavat lapsiperheille ja koululaisille kesällä mukavaa ja monipuolista tekemistä, ohjattuja toimintatuokioita ja erilaisia tapahtumia turvallisessa ympäristössä. 

Suomenlinnan lautalle pääsee normaalin bussinlipun hinnalla, paljon paikkoja tutkittavana sekä piknikpaikkoja. 

Seurasaari  Ulkoilupuisto, jossa länsipuolella avoin ilmainen ranta. Saaressa on ulkoilmamuseo, jossa voi perehtyä vanhoihin rakennuksiin. Seurasaaressa on myös yhteinen grillauspaikka. 

Pihlajasaari  on kesäisin uinti- ja piknik kohde.  Pihlajasaaresta löytyy jopa kolme keitto- ja grillikatosta, joihin kaupunki toimittaa polttopuut valmiiksi. 

Mustasaari ja sen uimaranta on perheiden suosima retkikohde kesäisin. Kahvila-ravintolan lisäksi paikasta löytyy tilava ja hyvin varusteltu grillikatos. Seurakunta tarjoaa polttopuut grillaajille. Lauttamatka Taivallahden laiturista Mustasaareen kestää vain vartin. Saaresta löytyy myös leikkipaikka, pelikenttä ja ajoittain erilaista ohjelmaa. 

Uunisaaresta löytyy paitsi suosittu palveleva ravintola, myös upeat auringonottokalliot kesäisin. Myös grilli löytyy saaren etelärannan puistosta. Polttopuut tai grillihiilet kannattaa tuoda mukanaan.

Kallahdenniemen uimarannalta ja sen tuntumasta löytyy useita grillipaikkoja. Tuo grillaukseen omat puut tai hiilet mukaasi. 

Kivinokka (Herttoniemi) Historiallinen ja luonnonläheinen virkistysalue Vanhankaupunginlahdella.

Vuosaaren Ullaksenpuistossa on grillipaikka, joka toimii periaatteella, että käytettävät hiilet tai puut tuodaan itse. Muuta evästä voi ostaa läheisestä kahvila Villa Ullaksesta. Kahvila on nuorisoasiainkeskuksen ylläpitämä ja sieltä saa makeita leivonnaisia, virvoitusjuomia ja vaikkapa jäätelöä.

Teurastamon pihalta löytyy tilava grillipaikka, jossa on kaksi isoa hiiligrilliä. Nurmialueelta löytyy kymmenkunta tilavaa pöytäryhmää penkkeineen. Grilli on vierailijoiden käytössä läpi vuoden. Omat hiilet mukaan. Työpajankatu 2.

Fallkullan kotieläintila on Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksen nuorisotalo, joka on erikoistunut kotieläintalouteen. Fallkullassa voit tutustua perinteisiin maatilan kotieläimiin: lampaisiin, vuohiin, nautoihin, sikoihin, ankkoihin, kanoihin, kaneihin, kissaan ja hevosiin. Fallkulla sijaitsee Malmin pohjoispuolella, pääradan itäpuolella, osoite Malminkaari 24. 

Haltialan kotieläintilalla voi käydä katsomassa kotieläimiä ja nauttia suositusta terassista tai maaseudun ilmapiiristä kaupungissa. Haltialan tilalla on monia kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Osoite: Laamannintie 17. 

Skatan tila on Vihreän Veräjän luontotoiminnan päämaja on merenrantojen, niittyjen ja suojeltujen metsien kupeessa oleva Skatan tila. Skatan päärakennuksen eteläpuolella on paikallisesti arvokas  pieni perinneympäristö Skatan pihaketo ja kesäisin paikalla voi olla myös 4H-yhdistyksen kotieläinpiha. Uutelantie 30.

Kaisaniemen Kasvitieteellinen puutarhan ulkopuutarhaan on ilmainen pääsy koko vuoden. 

Alppiruusupuisto Haagassa on yleisölle avoin puisto ja yliopiston kasvinjalostuksen kohde. 

Leikkipuisto Linnunradan pihapiiriin kuuluvat ylä- ja alapihan, leikkivälineiden, uima-altaan ja pelikentän lisäksi, takkatuparakennus, savipaja, sekä navetta ja eläinaitaukset. Päärakennuksen sisätiloissa on asiakkaiden käytössä leikkihuone ja keittiö. Keittiössä on jääkaappi, kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni. Myös takkatuparakennus on asiakkaiden ja retkeilijöiden käytössä puiston aukioloaikana, arkisin klo 9–16. Sisällä on mikro, syöttötuoli ja wc. Linnunradantie 8.  

Leikkipuisto Loru Töölönlahden keskustakirjasto Oodista löytyy kaikille avoin ja ilmainen leikki- ja kohtaamispaikka lapsiperheille. Puistossa järjestetään ohjattuja laulu- leikki, loru- ja liikuntahetkiä. 

Lasten liikennekaupungin Lapsille ja perheille toimintaa on koulujen loma-aikoina. Toiminta kesäkaudella on tarkoitettu kaikille yli 5-vuotiaille. 

Sisäpaikat, Helsinki

Helsingin keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4

Helsingin Kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16

Kansallismuseo, Mannerheimintie 34

Luonnontieteellinen museo, Pohjoinen Rautatiekatu 13

Lastentarhamuseo, Helsinginkatu 3–5

Ratikkamuseo, Töölönkatu 51 A

Suomen Pankin rahamuseo, Snellmaninkatu 2

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4

Ruiskumestarintalo, Kristianinkatu 12

Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3

Kallion kirjasto, Viides linja 11

Talvipuutarha, Hammarskjöldintie 1 A

Annantalo, Annankatu 30, HKI. Lasten ja nuorten taidekeskus, ilmaista toimintaa ja ohjelmaa.

Lasten kaupunkiAleksanterinkatu 16

Leikkiluola, Sörnäisten rantatie 2, ympärivuorinen liikunta ja leikkipaikka. Leikkiluolan hinnat 

Nukketeatteri Sampo 

Puistolan kirjasto, Nurkkatie 2.

Ulkopaikat – Espoo, Vantaa ja Tuusula

Uudenmaan ulkoilukohteet Uuvi

Villa Elfvikin luontotalo sijaitsee luonnonsuojelualueella Espoossa, jossa ulkoilu ja piknik mahdollisuus, myös jugendhuvilaan on ilmainen pääsy.

Nuuksion kansallispuistossa Espoossa, voi retkeillä ja vaikka yöpyä teltoissa. 

Espoon vesistöissä kaikki espoolaiset voivat kalastaa vapaasti mato-ongella ja pilkillä. Kalastus Espoossa 

Oittaan ulkoilualue/Bodom tarjoaa monipuolista tekemistä ja aktiviteetteja ja sijaitsee Bodomjärven eteläpäässä Espoossa.

Pyöräily Espoossa Espoossa on paljon hyviä pyöräilyreittejä.

Leppävaaran Angry Birds-puisto on kaikille avoin leikkipuisto Espoossa, Veräjäpellonkatu 17.

Vantaan Luontopolut:Tammisto, Pitkäkoski, Kuninkaala, Hämeenkylä, Vantaankoski, Sotunki ja Myyrmäki. Merkittyjä luontopolkuja kaiken ikäisille.

Vantaan retkikohteita Vantaan kaupungin länsi- ja itäreunalla on laajoja luontoalueita, jotka soveltuvat hyvin retkeilyyn. Voi pakata omat eväät mukaan ja lähteä nauttimaan luonnosta. Omatoimiseen retkeilyyn löytyy luontopolkuja, päiväretki kohteita, linturetkiä sekä lapsille sopivia kohteita.

Kuusijärvi, Vantaa

Ulkoilua, uintipaikkoja ja savusauna. Vantaan kaupungin kohde. 

Koiramäen pajutalli, Tuusula

Retkikohde Tuusulanväylän varrella, iso pihapiiri, myymälä ja lastenaitta leikkimiseen. Löytyy myös minipossuja.

Sisäpaikat, Espoo ja Vantaa

Entressen kirjasto, Espoon keskuksessa, Siltakatu 11

Sellon kirjasto Leppävaarassa, Leppävaarankatu 9.

Tikkurilan kirjasto, Lummetie 4, Vantaa. Paljon lapsille suunnattuja tapahtumia, sivustolta löytyy listattuna tapahtumat.

Vantaan kaupunginmuseo, Heurekan vieressä, vanha punainen tiilitalo. Ilmainen sisäänpääsy.

Ilmailumuseo Koko perheen jännittävä kohde Aviapoliksen vieressä, jossa voi tutustua Suomen historian ilmailuun.

Tekemistä lapsille verkossa

Lasten Oma Radio

HS Lasten uutiset

Pienten Helsinki Monipuolista tekemistä sekä taide- ja kulttuurielämyksiä:

Harrastakotona.fi

Neuvokas perhe – leikkivinkkejä taaperoille ja leikki-ikäisille

Värinautit.fi – väritystehtäviä

Jussi-enon piirustuskoulu

Leivo kaurakeksejä

Lastenmusiikkia: 
Satu Sopanen Tuttiorkesteri
Vihanneslaulu – Lastenlauluja suomeksi
Jänis istui maassa – astenlauluja suomeksi

Rauhoittumisvideoita: 
Rauhallista Piano- ja Kitaramusiikkia
Lapsille – Lennetään mielikuvitusmaailmaan
Lasten mielikuvarentoutus

Englanninkielisiä lastenlauluvideoita: 
My Happy Song | + More Kids Songs

Satuja luettuna: 
Ruma ankanpoikanen
Pikku Kakkosen ladattavat sadut

Eläimiä Korkeasaaressa

Hyödyllisiä sivuja

Sandis 

Stadissa tapahtuu 

Mobiilisovellusten hyödyntäminen

Lapsen kanssa voi toteuttaa mobiilisti vaikka oman sarjakuvan tai laittaa pehmonallen puhumaan! Alla muutama idea, jota voitte lapsen kanssa kokeilla. 

Kuva ja selostus (PicCollage) 

Tee lapsen kanssa oma tarina kuvilla. Voitte kuvata lapsen mielenkiinnon kohteita, käydä metsäretkellä tai ottaa kuvia lapsen lempileluista. Kuvista tehdään kuvakollaasi, niitä voi muokata ja lisätä vaikka suukkoja kuviin. Kuvien avulla lapsi voi kertoa oman tarinan. Sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. 

Kuva ja äänitetty tarina 

Lapsen tarina äänitetään mobiilisovelluksen avulla. Esimerkiksi lapsi ottaa kuvan lempinallestaan/lelusta ja mobiilisovelluksen avulla nauhoitetaan lapsen oma tarina. Helpoin tapa tehdä on videoeditointisovellus.  

iMovie: iPad ja iPhone ohje

WeVideo Android-ohje. (englanniksi) 

Chatterpix-sovelluksen avulla saat kuvan puhumaan. (Sopii hyvin myös pienille.) Ohje 

Animaatio 

Animaatio on hauska tapa kertoa tarinaa yhdessä. Apuvälineinä voit käyttää, vaikka legoja, nukkeja, autoja tai pieniä hahmoja. Laittamalla monta kuvaa peräkkäin, syntyy video. Puhelimen kameraa pidetään paikoillaan, ainoastaan valitut hahmot siirtävät hiukan paikkaa. Ohje 

Kulttuuria verkossa

Ateneum, taideteokset verkossa

Kiasma, Kiasma online Art

Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmat

Didrichsenin taidemuseo, Virtuaalimuseo

AV-arkki ,Suomalaisen mediataiteen keskus

Viiden tunnin virtuaalikierros Eremitaasissa

The British Museum. Tutustu museon gallerioihin

Van Gogh Museum, virtuaalinen kierros

Louvren museo, Virtuaalinen kierros

Louisiana Channel, videoita modernin taiteen museo Humlebækistä, Tanskasta

Kuuntele musiikkia

Konserttikeskus – virtuaalisia konsertteja

Stage 24 – ooppera ja baletti netissä

Wienin valtionooppera, vaaditaan rekisteröinti

The Metropolitan Opera. Ilmainen Live stream joka ilta klo 1.30 suomen aikaa. Sen jälkeen saatavilla 23 tuntia.

Liikuntaa ja hyvinvointia verkossa

Liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressin veloituksettomat, suomenkieliset lähetykset LIVE-ryhmäliikuntatunneilla

Eläinjoogaliikkeitä lapsille ja aikuisille:

Oivamieli.fi – tietoisuutta ja mielekkyyttä arkeen, harjoituksia stressaantuneelle

Mielenterveystalon tietoisuustaidot

Mieli.fi: Materiaalit ja koulutukset

Verkkoisovanhemmat ja lapset

Muruset on vapaaehtoistoiminnan muoto, jossa koulutuksen saaneet verkkoisovanhemmat kohtaavat lapsia ja nuoria verkossa: Muruset.fi

Listauksen alkupuolen on koonnut lastenohjaajaopiskelija Miia Järvi ja sitä on täydennetty myöhemmin.

Sivu päivitetty 13.5.2024