Tietoa ja tukea yhden vanhemman perheille

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut

Lapsiperheiden kotipalvelu tarjoaa varhaista tukea arkipäivään ja pyrkii ennaltaehkäisemään lapsen/perheen hyvinvoinnin vaarantumista. Lapsiperheiden sosiaalipalveluista voi saada myös tukea mm. vanhemmuuteen ja kasvatukseen. Nämä ovat lakisääteisiä palveluita, jotka kunnan/hyvinvointialueen on järjestettävä.

Yhden vanhemman perheessä apua voi ja kannattaa hakea jo ennaltaehkäisevästi. Lisätietoa ja yhteystiedot saat oman kuntasi/hyvinvointialueesi kotisivuilta (lapsiperheiden sosiaaliohjaus). Puhelinpalvelun lisäksi useilla hyvinvointialueilla on lapsiperheille Pyydä apua tai Tarvitsen apua -nappi, jonka kautta voi kertoa omasta tilanteestaan ja saada apua. 

Kunnallisia palveluita pääkaupunkiseudulla

Tukiperhe

Tukiperheet ovat tavallisia tehtävään koulutettuja perheitä, joissa lapsi voi viettää esim. yhden viikonlopun kuukaudessa. Tukiperhettä haetaan kunnan/hyvinvointialueen lapsiperheiden sosiaaliohjauksen kautta. Tukiperhetoimintaa järjestävät myös järjestöt (mm. Pelastakaa lapset ry), jotka tekevät yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa.  

Elatustuki ja lapsilisän yksinhuoltajakorotus

Jos lapsella ei ole toista elatusvelvollista vanhempaa, on perhe oikeutettu kelan elatustukeen. Lisäksi yhden vanhemman perheessä lapsilisään saa yksinhuoltajakorotuksen. Lisätietoa ja hakeminen Lapsiperheet | Kela. 

Järjestöt 

Pienperheyhdistyksen lisäksi myös muut perhejärjestöt ovat yhden vanhemman perheiden tukena, mm. 
YVPL - Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry pitää yllä olohuonetoimintaa useissa kaupungeissa. 
Ensi-ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi) 

Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry - Suomen Kasper ry 

Sateenkaariperheet ry - Perheitä sateenkaaren väreissä 

Nuoret Lesket ry - vertaistukiyhdistys leskille ja leskiperheille 

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry ja sen Helminauha-hanke tarjoaa tietoa ja tukea itsellisille vanhemmille eli lahjasukusoluin lapsen saaneille.  

Seurakunnat

Seurakunnat järjestävät monenlaista toimintaa ja tukea lapsiperheille, toiminta on avointa myös seurakuntaan kuulumattomille ja uskonnottomille. Seurakuntien diakoniatyöstä voi saada myös mm. keskusteluapua tai tukea taloudelliseen tilanteeseen. Lisätietoa seurakuntien kotisivuilta. 

Helsingissä seurakunnat ylläpitävät myös Varustamo-kohtaamispaikkoja Hermannissa, Malmilla ja Itäkeskuksessa, lisätietoja: Varustamo-Livsrum (helsinginseurakunnat.fi) 

Ruoka-apu

Ruoka-apua antavien tahojen yhteystiedot ja jakeluaikataulut löytyvät täältä ruoka-apua etsiville – Ruoka-apu.fi 

Chat- ja puhelinpalvelut 

Tukea keskustelun muodossa tarjoavat:

Tukipisteesi netissä – Tukinet

Apua verkossa – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)

Kirkon keskusteluapu – evl.fi 

Tukea nuorille 

Nuoret saavat mm. keskustelutukea seuraavista paikoista: Ensi- ja turvakotien liiton organisoima Lasten ja nuorten chat, Tyttöjen talo ja Poikien talo, joissa mahdollisuus kahdenkeskiseen chatiin, Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten netti sekä Mieli ry:n ja Punaisen ristin Sekaisin chat.

Tukea vauvaperheille

Ensi ja turvakotien liiton jäsenjärjestöt tarjoavat monenlaista tukea odottaville ja vauvaperheille Vauvaperhe.fi:ssä. Printtaa tästä esite.

Palveluita, ohjausta ja neuvontaa eronneille

Eri yhdistysten, järjestöjen, seurakuntien ja kuntien tuottamia palveluita löytyy Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämältä Apuaeroon.fi-sivustolta, josta löytyy myös chat.

Ohjausta ja neuvontaa erotilanteisiin, eroperheen erityiskysymyksiin ja lasten asioiden järjestämiseen saa myös Eron ensiapupisteillä pääkaupunkiseudulla.

Eroseminaareja löydät sivulta: www.suomalaineneroseminaari.fi

Vanhemman opas lapsiperheen eroon

Johanna ja Cecilia keskustelevat bodcastissa erosta

Leirejä ja leikkipuistoja

Leirikesä – leirejä lapsille ja nuorille

4 H – kerhoja ja leirejä pääkaupunkiseudulla

Luontoliitto – lasten ja nuorten oma ympäristöjärjestö

Liikuntaleirit.fi – päiväleirejä pääkaupunkiseudulla

Seurakuntien leirit (evl.fi)  löytyvät oman seurakunnan sivuilta.

Partiolaisten päiväleirit Helsinki, Espoo, Vantaa

Lastenkesän leirit

Leikkipuisto-​ ja perhetalotoiminta Helsinki

Hyödyllisiä verkkopalveluita

Seuraavilta verkkosivuilta löydät mm. järjestöjen organisoimaa toimintaa eri puolilta Suomea ja tietoa lapsen oikeuksista. 

Lähellä.fi

Omaperhe.fi

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lapsenoikeudet.fi