Miten valitsen ehdokkaan?

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Mitä asioita haluaisit edustajasi ajavan kunnassa?

1. Ota selvää puolueiden ajamista asioista. Puolueiden yhteystiedot löydät täältä. Puolueilla ja ehdokkailla on kattavat kotisivut yhteystietoineen. 

2. Seuraa ehdokkaiden blogeja tai päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

3. Etsi sopivia ehdokkaita vaalikoneiden avulla. Esimerkiksi näistä: 

Allianssi ry:n Nuorten vaalikone
Helsingin Uutisten vaalikone
Helsingin Sanomien vaalikone
Ylen vaalikone

4. Käy toreilla ja markkinoilla keskustelemassa ehdokkaiden kanssa yhden vanhemman perheitä koskevista asioista. Osallistu verkkotilaisuuksiin.

5. Keskustele toisten kanssa, millä perusteella he äänestävät.

6. Tutustu edellisten kuntavaalien tulokseen ja siihen ketkä edustajat/mitkä puolueet ovat ajaneet sinulle tärkeitä asioita. 

Suhteellinen vaalitapa – minne ääni menee?

Vaaleissa äänestetään suoraan sitä henkilöä, jonka tahtoo saada valituksi. Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertailuluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman puolueen saamien äänien määrä.  Lue lisää suhteellisesta vaalitavasta osallistu.fi-sivustolta.

Jos siis äänestät "hyvää tyyppiä" kuntavaaleissa ja hän ei saakaan riittävästi ääniä päästäkseen valtuustoon, menee äänesi kuitenkin hänen edustamansa puolueen hyväksi. Jos äänestät "hyvää tyyppiä", joka edustaa puoluetta, jonka arvoja kannatat, voi äänesi voimalla tulla valituksi joku toinen hyvä tyyppi. Jos ehdokkaasi edustaa puoluetta, jonka arvoja et kannata, voi äänesi mennä jonkun eduksi, jota et toivoisi valittavan.

Katso video, kuinka äänestää kuntavaaleissa.

Takaisin kuntavaalisivulle.