Miten valitsen ehdokkaan

Aluevaaleissa on kyse jokaisen arkeen vaikuttavista asioista. Oli kyse sitten neuvolasta, sairaanhoidosta tai vaikkapa yllättävän elämäntilanteen sattuessa tarvitusta tuesta, sosiaali- ja terveyspalvelut ovat meille kaikille tarpeellisia jossain vaiheessa elämää. Aluevaaleissa valitut aluehallitukset päättävät siitä, miten nämä palvelut jatkossa tuotetaan hyvinvointialueilla. Siksi on tärkeää olla vaaleista ja niiden lopputuloksesta kiinnostunut, ja ehdokas kannattaakin valita huolella.

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Mitä asioita haluaisit edustajasi ajavan hyvinvointialueellasi?

1. Ota selvää puolueiden ajamista asioista. Puolueiden yhteystiedot löydät täältä. Puolueilla ja ehdokkailla on kattavat kotisivut yhteystietoineen. 

2. Seuraa ehdokkaiden blogeja tai päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

3. Etsi sopivia ehdokkaita vaalikoneiden avulla. 

4. Käy toreilla ja markkinoilla keskustelemassa ehdokkaiden kanssa yhden vanhemman perheitä koskevista asioista. Osallistu verkkotilaisuuksiin.

5. Keskustele toisten samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa, millä perusteella he äänestävät.


Suhteellinen vaalitapa – minne ääni menee?

Vaaleissa äänestetään suoraan sitä henkilöä, jonka tahtoo saada valituksi. Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertailuluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman puolueen saamien äänien määrä.

Jos siis äänestät "hyvää tyyppiä" aluevaaleissa ja hän ei saakaan riittävästi ääniä päästäkseen valtuustoon, menee äänesi kuitenkin hänen edustamansa puolueen hyväksi. Jos äänestät "hyvää tyyppiä", joka edustaa puoluetta, jonka arvoja kannatat, voi äänesi voimalla tulla valituksi joku toinen hyvä tyyppi. Jos ehdokkaasi edustaa puoluetta, jonka arvoja et kannata, voi äänesi mennä jonkun eduksi, jota et toivoisi valittavan.

Lue lisää vaalien keskeisistä periaatteista vaalit.fi-sivustolta.