Ohjeita blogin kirjoittamiseen

26.4.2019

Odotamme Pienperheyhdistyksen blogiin kirjoituksia niin henkilökunnalta, hallituksen jäseniltä, vapaaehtoisilta kuin jäseniltä. Olisiko sinulla jotain sanottavaa?

Millainen blogi-tekstin pitäisi olla?

Blogi-kirjoituksen ei ole pelkkää asiatekstiä, vaan se on muodoltaan rennompi ja henkilökohtaisempi. Jokainen voi tuoda oman persoonallisen äänensä kuuluviin oman asiantuntemuksensa pohjalta. Tee omaa työtäsi näkyväksi kirjoittamalla siitä. Kerro esimerkkejä ja tarinoita. Tarinat kiinnostavat lukijoita ja koukuttavat lukemaan. Mitä paremmin lukija samaistuu tarinan henkilöön, sen paremmin tarina vaikuttaa. Anna lukijan tuntea.

Miten päästä alkuun?

Mieti aluksi mihin kirjoituksellasi pyrit.  Ja kenelle kirjoitat? Mieti myös miksi kirjoitat? Onko jokin työssäsi erityisen ajankohtaista juuri kirjoitushetkellä vai onko jokin näkökulma jäänyt muilta huomaamatta? Päätä jo alussa, minkä näkökulman valitset, se antaa kirjoituksellesi rungon ja tarkoituksen.

Tee keskustelun avauksia, ihmettele, ota kantaa. Hyvä blogi herättää tarpeen jatkaa keskustelua.  Blogin lopetuksen tulee antaa lupaus uudesta kirjoituksesta tai keskustelun jatkumisesta. Lopussa voit palata kirjoituksen alkuun ja vetää langat yhteen. Tai yllättää lukijan!

Miten hyvä blogi rakentuu?  

Kirjoituksen alku blogissa kaikkein tärkein, jotta saat lukijan lukemaan koko tekstin. Otsikkoa kannattaa miettiä hetki, sillä parhaimmillaan se kertoo pääasian jutun sisällöstä. Ensimmäisen virkkeen tulisi olla helppolukuinen, selkeä ja mukaansatempaava. Blogin alku antaa lupauksen tulevasta tekstistä.

Rento kirjoitus syntyy ripeästi, kun olet miettinyt, rajannut ja jäsennellyt sanottavasi jo aiemmin. Käytä kirjoittamiseen aikaa, lue se vielä seuraavana päivänä ja parantele hiukan.

Miten parantaa blogikirjoitusta?

Tekstiä parantaaksesi voit vielä katsoa, onko teksti houkuttelevan näköistä. Käytä lyhyitä lauseita ja muutaman virkkeen kappaleita. Käytä lihavointeja harkitusti korostamaan avainsanoja. Käytä linkkejä antamaan lisätietoja. Väliotsikkoja on myös hyvä käyttää, jos blogi on pitkä.

Blogin lopussa voi olla lyhyt esittely kirjoittajasta. Kirjoita muutama rivi itsestäsi ja työstäsi.



Lähetä blogisi julkaisua varten Jaanalle: jaana.hartikainen@pienperhe.fi