Tapahtui vuonna 2017

7.5.2018

Nyt on jälleen se aika vuodesta, kun Pienperheyhdistyksen kotisivuilla julkaistaan edellisen vuoden toiminnasta kertova vuosikertomus. Vuosikertomuksesta saa käsityksen yhdistyksen toiminnasta kokonaisuudessaan ja se on tärkeä kooste toiminnasta kiinnostuneelle, rahoittajalle tai vaikkapa meille työntekijöille.

Joka vuosi hämmästyn, kuinka paljon Pienperheyhdistyksessä tapahtuu, kuinka moni yhden vanhemman perhe on ollut mukana mitä erilaisemmissa tapahtumissa, ryhmissä ja leireillä, kuinka moni osallistuu vapaaehtoisena toimintaan, ja miten osallistujat vaikuttavat yhteiskunnallisiin asioihin.

Vuosikertomuksen avulla saa käsityksen minkä tahansa yhdistyksen tai yrityksen arvoista ja toimintamuodoista. Ja se voi auttaa rekrytoimaan vaikkapa uuden vapaaehtoisen mukaan toimintaan, kuten Pienperheyhdistyksessä äskettäin kävi.

Minulle vuosikertomuksen teko on vuoden suurin yksittäinen työ. Joka vuosi käyn rivakasti hommiin, sillä tiedän jo, että projekti sisältää monenlaisia vaiheita, ja kestää viikkoja. Ponnistus on kuitenkin kannattava, sillä mennyt vuosi syntyy vuosikertomuksessa tavallaan uudestaan jäsentyneempänä ja monipuolisena. Vuosikertomuksen lukeminen moneen kertaan, taittaminen, kuvien valitseminen ja käsittely sekä visuaalinen suunnittelu vievät aikaa ja lopputulos valmistuu hitaasti muiden töiden ohessa. Onnistuessaan vuosikertomuksesta näkee vaivattomasti selailemalla kaiken sen toiminnan, jota yhdistys järjesti vuoden aikana.

Vuosikertomuksen teko on yhteisen työn tulosta. Vuosikertomuksen tekstit kirjoittaa kustakin toiminnasta vastaava. Itse luen, korjaan ja yhtenäistän tekstiä kahdessa vaiheessa, ennen taittoa ja taiton jälkeen. Tekstit lopulliseen muotoon hyväksyy Pienperheyhdistyksen hallitus ja lopuksi vuosikokous. Pieniä muutoksia ja tarkennuksia tehdään tarvittaessa. Taittovaiheessa viilataan tekstit ja muut elementit lopulliseen muotoonsa millilleen paikoilleen. Vuosikertomuksen elävöittämiseen käytetyt kuvat ovat aitoja, omasta toiminnastamme kertovia.

Vuosikertomusta on hyvä uudistaa vuosittain. Koska materiaalia on tänä vuonna 40 sivun verran, olen ottanut tavakseni uudistaa vuosikertomusta pala palalta. Tänä vuonna kolme palstaa sivua kohden vaihtui kahteen. Lisäksi lisäsin lehdykän alkuun visuaalisen esityksen Pienperheyhdistyksen toiminnasta. Takasivun uudet ilmapallot pitävät sisällään tärkeimpiä lukuja nopeasti silmäiltävässä muodossa. Mielestäni lopputulos onnistui.

Tänä vuonna, Pienperheyhdistyksen 50-vuotisjuhlavuotena, on menneiden vuosikertomusten merkitys itselleni noussut entisestään. Mistä muualta kuin vuosikertomuksista löytäisin tietoa menneiden vuosikymmenten tekemisistä? Lehtileikkeet kertovat yhteiskunnasta ja tapahtuneista asioista laajemmin, mutta vuosikertomuksesta voi tarkistaa monia faktoja ja saada kokonaiskuvan yhdistyksen aikaisemmasta toiminnasta.

Monet vuosikertomukset ovat nykyisin hyvin visuaalisia, kuvat suuria ja mukana on myös paljon hienosti esitettyjä graafeja. Tekstiä saattaa olla vain vähän, ja se sisältää enemmänkin tarinoita ja tunnelmia. Pienperheyhdistyksen vuosikertomuksessa on ainakin vielä tässä vaiheessa ollut paljon yksityiskohtaista tietoa eri toiminnoista, mutta tällä kertaa materiaalista koostetaan myös visuaalinen esite. Mikä onkaan julkaisun muoto tulevaisuudessa? Siitä enemmän ensi vuonna.


Jaana Hartikainen

viestintäkoordinaattori

Vuosikertomus 2017