Lapset mukana vaikuttamassa

19.12.2018

Joulu lähenee ja samalla myös vuosi 2018 on pian päätöksessään. Tänä vuonna 50 vuotta täyttäneellä Pienperheyhdistyksellä on ollut toiminnan täyteinen vuosi, kiitos siitä teille kaikille mukana olleille! Pohdin hetken aikaa, mitkä asiat ovat jääneet vahvimmin mieleen omasta työstäni kansalaistoiminnan suunnittelijana tänä vuonna ja nopeasti mieleeni juolahti lapset.

Tänä vuonna olemme pyrkineet ottamaan huomioon lasten mielipiteet ja ajatukset entistä paremmin huomioon. Esimerkkinä tästä on lasten vaikuttajaryhmä Pikkuparlamentti, jonka toimintaan on osallistunut monia aktiivisia lapsia. Ehdimme kesän ja syksyn aikana tehdä paljon kaikkea mielenkiintoista sekä vierailimme monessa mahtavassa paikassa. Vierailu eduskunnassa oli varmasti kaikille ikimuistoinen ja meidän pikkuparlamenttilaisemme esittivät todella kiperiä kysymyksiä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodolle ja hänen avustajalleen muun muassa unelmien koulupäivistä sekä koulujen kirjattomuudesta.

Tärkeintä meille on ollut lasten vaikuttamistoiminnassa tuoda lapsille tunne, että heidän ajatuksillaan ja mielipiteillään on merkitystä ja että he voivat vaikuttaa moniin asioihin myös itse. Samalla esiin nousivat myös lasten toiveet siitä, kuinka aikuisten tulisi aina mahdollisuuden tullen kuunnella, mitä sanottavaa lapsilla on heitä koskevissa asioissa. Pikkuparlamentin toiminta jatkuu taas alkuvuodesta ja mukaan mahtuu myös uusia innokkaita Pikkuparlamenttilaisia. Odotan jo innolla, minkälaista ohjelmaa kehitämme yhdessä lasten johdolla ensi vuodelle!

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Petriina Perkiömäki
Kansalaistoiminnan suunnittelija