Asuminen ja sen kalleus Suomessa

11.7.2018

Asuminen ja siihen liittyvät tekijät ovat jatkuvasti ajankohtaisia niin julkisessa keskustelussa kuin ihmisten arjessakin. Tyypillisesti esiin nousee asumisen kalleus, etenkin pääkaupunkiseudulla. Asuminen ja sen haasteet ovat olleet yhtenä vakiteemana läpi Pienperheyhdistyksen historian. Aihe on noussut esiin jo heti yhdistyksen alkuaikoina ja sama ongelma on edelleen läsnä tämän ajan yhteiskunnassakin. Asuminen on edelleenkin aivan liian kallista.

Yhden aikuisen maksaessa yksin kaikki perheen asumiseen liittyvät kustannukset, on kohtuutonta, että niin suuri osa tuloista kuluu pelkästään asumiseen. Ongelmana pääkaupunkiseudulla on myös asuntojen koon suhde hintaan. Riittävän kokoisen sekä hyvällä sijainnilla varustetun asunnon löytäminen kohtuulliseen hintaan on haastavaa ja näin ollen perheen on tyypillisesti muutettava sinne, missä asuminen on edullisinta.

Usein myös vuokra-asuntojen kohdalla valinnan varaa ei välttämättä ole, koska se asunto tulee ottaa, jonka vuokranantaja tarjoaa. Tällöin voidaan joutua karsimaan jostain muusta, esimerkiksi palveluiden sijainnista.

Ensi viikolla käynnistyy ajankohtaistapahtuma SuomiAreena, jossa yhtenä vallitsevana teemana on juuri asuminen. Porissa järjestetään samaan aikaan Asuntomessut, mikä näkyy myös SuomiAreenan keskusteluissa. Kerran päivässä kaikkina päivinä, SuomiAreenassa on ainakin yksi asumiseen liittyvä keskustelu, joka kulkee nimellä Asumisen tunti <3 asuntomessut.

Torstain aiheena on Asumisen kustannukset – Mikä on kohtuullista asumisessa. Tässä keskustelussa on mukana myös Pienperheyhdistyksen hallituksen jäsen Veronika Honkasalo. Hän edustaa keskustelussa yhden vanhemman perheiden näkökulmaa asumiseen liittyvissä teemoissa. Keskustelussa ovat mukana myös Bonava, Vuokralaiset ry sekä Suomen Hypoteekkiyhdistys.


Petriina Perkiömäki
Kansalaistoiminnan suunnittelija