Odotettu perhevapaauudistus

14.2.2018

Kauan odotettu perhevapaauudistus ei toteutunut. Selitykseksi annettiin, ettei löytynyt yhteistä linjaa ja että se olisi maksanut. Huonoja selityksiä, kun kyseessä on uudistus, joka lisäisi lasten ja perheiden tasavertaisuutta.

Perhevapaauudistus tuntui kilpistyvän arvoihin pohjautuviin arvailuihin; onko lapsen parempi olla kotona vai päivähoidossa, käyttäisivätkö miehet kuitenkaan vanhempainvapaata, kuka maksaa perheiden valinnat? Yksinhuoltajaperheiden näkökulmasta kysymys on ennen kaikkea työllistymisestä. Nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä ei juurikaan anna mahdollisuutta siirtyä joustavasti vanhempainvapaalta takaisin työelämään tai opiskella. Sen sijaan moni yksin lapsiperheen arkea luotsaava vanhempi joutuu jättäytymään pois työelämästä, koska mikään tarvittava osa ei jousta.


Työelämän muutokset vaativat joustavuutta

Pätkätyön, osa-aikatyön ja vuorotyön yhteensovittaminen pieniin lapsiin on hankalaa. Siirtyminen perhevapaalta takaisin työelämään, varsinkin yhden vanhemman perheissä, tarvitsee tuekseen joustavuutta perhevapaiden ja työn yhteen sovittamisessa sekä joustavia lastenhoitopalveluja. Matalapalkka-aloilla epäsäännöllisen työn lisät ovat merkittävä osa ansioita. Useilla aloilla työntekijä ei voi valita vain päivätöitä, jolloin lastenhoito järjestyisi. Työelämän vaatimukset ovat suoraan pois lapsen hyvinvoinnista. 


Eikö meillä ole varaa joustavuuteen?

Kun systeemi ei jousta, joutuu lapsi joustamaan. Ja vanhempi. Vanhempain vapaiden jakaminen joustavasti vanhempien ja muiden aikuisten kesken sekä vanhempainvapaiden ja työssäkäynnin yhdistäminen ja läheltä löytyvät, muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuvat, lastenhoitopalvelut kuulostavat yksinkertaisesti järjestettävältä asialta. Ja tämän yksinkertaisen asian puuttuminen tekee elämän monimutkaiseksi ja joillain köyhäksi. Mahdollisuus siirtyä työelämään tai täydennysopintojen pariin vaiheittain vähentäisi köyhyyttä yhden vanhemman perheissä. Suomessa joka kymmenes työtön on yksinhuoltaja – näissä perheissä asuu lähes 30 000 lasta. Samalla kun työttömyys on kasvanut, myös yksinhuoltajaperheiden köyhyys on kaksinkertaistunut.

Perhevapaauudistus olisi voinut tuoda mukaan joustavuutta, jossa työ, perhevapaalta paluu työhön joustavasti osa-aikatyön ja osittaisen perhevapaan voimin, lapsen molempien vanhempien ja muiden aikuisten joustava perhevapaiden käyttö, opiskelun ja perhevapaan yhdistely jne. muodostaisivat elämään sopivia kokonaisuuksia. Perheet voisivatkin suunnitella itsensä näköistä elämää sen sijaan, että yrittävät sovittaa perhettään rakenteisiin.

Kiitos kaikille, jotka tekivät paljon työtä uudistuksen eteen! Toivottavasti muutokset, joustavuus ja tasavertaisuus etenevät seuraavan hallituksen voimin.


Kaisli Syrjänen

Kansalaistoiminnan koordinaattori