Kiitollisuudesta

5.1.2018

Minulla on kolme lasta ja olemme kaikki temperamenttisia ja joskus aikamoisia kuuma-kalleja. Lisäksi lapset ovat kovia valittamaan. Mistähän ovat oppineet? Minä itsehän en yhtään valita, vaan vain havainnoin ympäristöäni täysin objektiivisesti.

NLP-luennolla joskus ammoisina aikoina opin, että toiset meistä motivoituvat ongelmista ja toiset ratkaisuista, mutta välillä on raskasta kuunnella jatkuvaa ongelmapuhetta lapsilta tai aikuisilta, toisilta tai itseltä. Tähän dilemmaan innostuin eräänä vuonna kokeilemaan kiitollisuusharjoituksia. ”Suostuttelin” tenavat aina iltapalapöydässä kertomaan kolme asiaa, joista he olivat sinä päivänä kiitollisia. Ihme ja kumma, homma toimi – hetkeksi tuli ihana rauha, levollisuus ja harmonia. Kukaan ei vinkunut, kukaan ei riidellyt, usein hymyiltiin, joskus jopa naurettiin. Tuolloin 5-vuotias innostui jutusta kovasti, jos itse en olisi aina jaksanutkaan, hän ryhtyi takuuvarmasti toimeen: ”Kolme asiaa, joista olet kiitollinen, ja mä aloitan”.

Tätä Strömsö-idylliä kesti jonkun viikon, sitten teini-ikäinen kyllästyi ja siitä eteenpäin hänen kiitollisuudenaiheensa liittyivät kaikki ruokaan, tähän tyyliin: ”Olen kiitollinen aamupalasta, lounaasta ja välipalasta – mutta en päivällisestä, koska se oli pahaa”. Tästä huolimatta ajattelin taas tänä vuonna ottaa kiitollisuusharjoitukset ohjelmaan, ja jos en saa lapsia houkuteltua niitä ääneen lausumaan, sitten julistan omia kiitollisuudenaiheitani sinnikkäästi ja ääneen.

Hyödyllinen harjoitus, monessakin mielessä: uskon, että lapsille tekee hyvää kuulla, että äitikin – tuo liian usein jäkättävä tai rageava aikuisolio – on kiitollinen monestakin asiasta, joista useimmat kenties liittyvät juuri lapsiin (tai ruokaan).  

Tänään tammikuussa 2018 minä olen kiitollinen seuraavista kolmesta asiasta: lapsista, uudesta työstä täällä Pienperheyhdistyksessä ja siitä, että kesään on enää 4–5 kuukautta aikaa. Joskushan kesä on alkanut jo toukokuussa! Kyllä! We gotta have faith!


Valoa talveesi,

Riikka Koola

vertaistoiminnan koordinaattori

PS Sini Järnström lähti jatkamaan opintojaan ja minä tulin hänen tilalleen 2.1. Voit soittaa tai laittaa minulle viestiä varsinkin vertaistoiminnan asioissa. Nähdään perhekahviloissa, ryhmissä, retkillä ja tapahtumissa!