Mummien kertomaa
7.10.2015
Aloitin syyskuussa työni Pienperheyhdistyksen viestintäkoordinaattorina. Ensimmäinen kuukausi meni perehtyessä Pienperheyhdistyksen toiminnan muotoihin ja viestintäkanaviin. Nyt olen jo monessa mukana ja yksi mukavimmista hetkistä on ollut mummien tapaaminen.
Pari viikkoa sitten pääsin Mummilan ohjaajan Marin kanssa tapaamaan Mummila-toiminnassa mukana olevia mummeja. Siitä tuli lämminhenkinen tapaaminen, jossa mummit kertoivat mummina olemisesta, kokemuksista matkan varrelta ja hauskoista sattumuksista kummilapsen kanssa. Huomasin, miten antoisaa mummilan vapaaehtoistyö on. Niin tärkeää kuin lapselle ja koko perheelle on saada mummi tai vaari elämäänsä, isovanhempana oleminen antaa paljon myös vapaaehtoisille.
Mukana Mummila-toiminnassa
Mummit kertovat Mummila-toiminnan tuovan merkitystä elämään ja monia uusia ihmissuhteita.
”Pidän Mummila-toiminnasta, koska siinä saan olla lasten kanssa ja lisäksi saan myös ikäistäni seuraa. Meillä on myös yhteisiä tapaamisia ja retkiä toisten mummien ja vaarien kanssa.”
Yksi tärkeistä asioista mummien mielestä on myös se, että ”toiminta lapsen kanssa tuo esiin omat lapsuudenmuistot, ihanat leikit ja tunnelmat!” Lapsen kanssa on kiva tehdä niitä samoja asioita, jotka ovat itselle jääneet omasta lapsuudesta mieleen.
”Nikolla ja minulla on unelma. Äiti ja eno olivat saaneet pieninä nukkua parvekkeella ja nyt Nikokin halusi. Olemme sopineet, että vielä tänä syksynä laitetaan parvekkeelle lyhtyjä, otetaan makuupussit, nukutaan vierekkäin ja katsellaan taivaan tähtiä.”
Äiti tietää, mutta kyllä mummikin tietää
Yksin lapsiperheen arkea pyörittävä vanhempi on lähes koko ajan kiinni jokapäiväisissä arkiaskareissa eikä aina ehdi pysähtyä. Siksi on tärkeää, että on mummi. Mummilla on aikaa pysähtyä hetkeen. Mummilla on aikaa muuttaa suunnitelmia lapsen mielenkiinnon mukaan.
”Olimme menossa luontopolulle kummilapseni kanssa, mutta jäimmekin matkan varrelle. Makailtiin pitkään kaarisillalla ja katseltiin veden pohjaa. Lenkki luontopolulla jäi tekemättä.”
Mummilla on aikaa retkeillä. Mummin mielestä lapsen pitää saada rymytä, kiipeillä kallioilla, hyppiä vesilätäköissä, retkeillä ja tutkia maailmaa. Mummilla on aikaa pysähtyä tutkimaan maailman ihmeellisyyksiä ja touhuta rauhassa lapsen kanssa.
Erilaisia mummeja
Kuunnellessani mummien tarinoita huomasin, miten erilaisista lähtökohdista Mummila-toiminnan mummit ovat toimintaan lähteneet. Jotkut saattavat olla mummeja luonnostaan. Toiset vasta harjoittelevat. Toisilla voi olla monia lapsenlapsia ja paljon suhteita lapsiin, kun toiset vasta opettelevat olemaan lasten kanssa: ”Mummila toiminnassa olen oppinut lähestymään lapsia. Ennen jopa pelkäsin heitä.” Kaikilla taas ei ole lapsenlapsia, vaikka sellaisia haluaisivatkin.
Tilanteet ovat erilaisia ja niin myös suhteet lapsiin. Tärkeintä on kuitenkin halu olla lasten kanssa, jakaa kokemuksiaan ja tehdä asioita, jotka ovat itselle ja lapselle mieluisia. Eräs mummi otti eläkkeelle jäätyään koiran: ”Halusin antaa kummilapselle sekä mummi- että koirakaverin.”
Moni hakeutuu toiminnan pariin heti kuullessaan siitä, toinen taas harkitsee pitempään. Joku ajautuu toimintaan sattuman kautta.
”Oli monen sattuman summa, että päädyin mukaan Mummila-toimintaan. Vuosia sitten kotipalvelussa ollessani vein asiakkaan lehtiä roskikseen ja näin lehdessä kiinnostavan jutun. Otin lehden mukaani ja huomasin siinä pienen ilmoituksen Pienperheyhdistyksen Mummila-toiminnasta. Tiesin heti, että tämä on se juttu, johon haluan mukaan.”
Seuraava mummi- ja vaarikurssi alkaa 26.10., jonne odotamme uusia aktiivisia isovanhempia.
Jaana Hartikainen
Viestintäkoordinaattori