Tarvitsetko tukea?

Pienperheyhdistys tukee yhden vanhemman perheiden elämää monin tavoin. Perhekahviloissa ja yksittäisissä tapahtumissa vanhemmat tapaavat samassa elämäntilanteessa olevia vertaisia ja lapset saavat leikkeihin seuraa toisistaan. 

Osallistuminen on maksutonta tai edullista.

Toimintakalenteri – Pienperheyhdistyksen ajankohtaiset toiminnot

Jos tarvitset kotipalvelua tai muita sosiaalipalveluja, katso mitä tukea yhden vanhemman perheille on tarjolla kunnissa tai seurakunnissa.

Vertaistukea perhekahviloista ja vertaisryhmistä

Eri puolilla pääkaupunkiseutua järjestetään perhekahviloita, jonne voit tulla lapsen kanssa yhdessä.  Lapset voivat leikkiä toistensa kanssa  ja vanhemmat jutella keskenään. Perhekahviloissa ei ole lastenhoitoa, joten keskustelu tapahtuu lasten ehdoilla. Tarjolla on yleensä pientä välipalaa, jotta lapset voivat tulla kahvilaan suoraan päiväkodista ja vanhemmat töistä tai opinnoista. 

Tutustu tästä perhekahviloihin

Pienperheyhdistyksen ryhmissä tapaavat eri taustaiset yksin lapsiaan kasvattavat vanhemmat. Ryhmiä on vuosien varrella järjestetty eri kohderyhmille, esimerkiksi leskiperheille, itsellisille äideille ja sateenkaariperheille.  Myös eri-ikäisten lasten vanhemmille on järjestetty vertaistapaamisia, esim. teinien vanhemmille. Lisäksi joka vuosi järjestetään erilaisia hyvinvointiryhmiä. Ryhmien ajaksi järjestetään usein lastenhoito, jotta vanhemmat voivat keskittyä ryhmän ohjelmaan ja keskusteluihin.

Täältä löydät vertaisryhmät

Lastenhoitoa Tenavatuvissa

Jos tarvitset omaa aikaa arkeesi, voit ilmoittaa lapsesi hoitoon Tenavatupaan opiskelun, harrastamisen, asioiden hoidon tai vaikka nukkumisen ajaksi. Hoitoon voit tuoda maksutta etukäteen ilmoitetun 2–10-vuotiaan lapsen. Tenavatupia järjestetään eri puolilla pääkaupunkiseutua. 

Tulevat tenavatuvat löydät täältä

Virkisty retkillä ja leireillä

Pääkaupunkiseudulla tehdään eri kohteisiin suuntautuvia päiväretkiä. Leirejä ja lomia järjestetään lasten loma-aikoina myös muualla Suomessa.  Leireille ja lomille voi hakea eri puolilta Suomea.

Tältä sivulta löydät tällä hetkellä järjestettävät leirit ja lomat

Lapselle oma vapaaehtoinen

Voit hakea lapsellesi mieskaveria Uudenmaan lisäksi Oulussa, Päijät-Hämeessä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Kummimummia ja -vaaria voi hakea pääkaupunkiseudulla.

Miten haen vapaaehtoista lapselleni?⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Muuta tukea

Tietoa lapsiperheille -sivulle löydät lisää hyödyllisiä linkkejä.

Voisiko näin tapahtua oikeassakin elämässä?

Jonnalla on kaksi lasta ja hän on eronnut lapsen isästä. Lapset ovat 3- ja 5-vuotiaita. Jonna on aloittanut opiskelut ja tuntee itsensä aika väsyneeksi, koska ei ehdi levätä riittävästi vilkkaiden lasten kanssa rullaavan arjen ja opiskelupaineiden keskellä. Hän on kuullut Pienperheyhdistyksen toiminnasta ja on osallistunut paikalliseen perhekahvilaan, jossa on saanut keskustella arjen asioista muiden äitien kanssa. Hän on myös vienyt viikonloppuna lapsensa hoitoon tenavatupaan, että on voinut keskittyä opiskelutehtäviin rauhassa. Myös Pienperheyhdistyksen tuleva hyvinvointiryhmä kiinnostaa, sillä sen ajaksi on järjestetty lapsille hoitoa. 

Jonna  tutustui perhekahvilassa äitiin, jolla on 4-vuotias lapsi. He ovat vaihtaneet yhteystietoja ja suunnitelleet yhteistä retkeä lähirannalle. Toisen äidin lapsella on mieskaveri, koska lasten isä on muuttanut ulkomaille eikä ole mukana lasten elämässä. Jonna on kuullut myös Mummila-toiminnasta, joka voisi sopia heille, kun omia isovanhempia ei ole. 

Jonna on saanut kuormittavaan arkeensa tukea ja vaihtelua, ja kokee jaksavansa hiukan aiempaa paremmin. Arkea rytmittävät perhekahvilakäynnit ja elämään on tullut monia uusia ihmisiä. Hän iloitsee erityisesti siitä, että lapsi on saanut uusia kavereita.

Sivua on päivitetty 23.3.2023