Miten valitsen ehdokkaan, jota äänestän?

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Mitä asioita haluaisit edustajasi ajavan eduskunnassa?

1. Ota selvää puolueiden ajamista asioista. Puolueiden ehdokkaat löydät ja puolueiden kotisivuille pääset vaalitieto.fi-sivulta klikkaamalla yläpalkista "puolueet". Puolueilla ja ehdokkailla on kattavat kotisivut yhteystietoineen. Kiinnostavaa tietoa löytyy mm. Helsingin sanomien vaalikoneen pohjalta tehdystä puoluekoneesta.

2. Seuraa ehdokkaiden blogeja tai päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

3. Etsi sopivia ehdokkaita vaalikoneiden avulla, esimerkiksi Helsingin sanomien vaalikone tai lasten ja nuorten vaalikone, joka sisältää 26 lapsiperheiden arkeen liittyvää kysymystä. Vaalikoneessa ehdokkaita haastetaan miettimään päätösten vaikutusta perheiden arkeen.

4. Käy toreilla ja markkinoilla (juomassa kahvia, syömässä makkaroita) keskustelemassa ehdokkaiden kanssa. Ota vaikka mukaasi yhden vanhemman perheitä koskevat kysymykset ja kysy ehdokkailta.

5. Keskustele toisten kanssa; millä perusteella he äänestävät?


SUHTEELLINEN VAALITAPA – MINNE ÄÄNI MENEE?

Vaaleissa äänestetään suoraan sitä henkilöä, jonka tahtoo saada valituksi. Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertailuluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman puolueen saamien äänien määrä.  Lue lisää suhteellisesta vaalitavasta osallistu.fi-sivustolta.

Jos siis äänestät "hyvää tyyppiä" eduskuntavaaleissa ja hän ei saakaan riittävästi ääniä päästäkseen kansanedustajaksi, menee äänesi kuitenkin hänen edustamansa puolueen hyväksi. Jos äänestät "hyvää tyyppiä", joka edustaa puoluetta, jonka arvoja kannatat, voi äänesi voimalla tulla valituksi joku toinen hyvä tyyppi. Jos ehdokkaasi edustaa puoluetta, jonka arvoja et kannata, voi äänesi mennä jonkun eduksi, jota et toivoisi valittavan.


#lastenaikaonnyt