Valtakunnallisilla Mieskaveripäivillä juhlittiin 30-vuotiasta Mieskaveritoimintaa

26.8.2022

Lapsia, nuoria ja mieskavereita tuli Kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofiaan mieskaveripaikkakunnilta ympäri Suomen. Lauantaina 20.8. ohjelma alkoi melonnalla ja suppauksella, ja merellä nähtiin paljon kaveripareja nauttimasta yhdessäolosta ja kesästä. Päivä oli lämmin ja monet nauttivat lämpimästä merivedestä myös uiden.

Välipalan jälkeen oli Sirkus Magentan sirkustyöpajassa kova kuhina, kun kaveriparit harjoittelivat sirkustemppuja palloilla, nauhoilla ja muilla välineillä. Monet lapset keskittyivät harjoitteluun tosissaan.

Illallista päästiin nauttimaan runsaan ohjelman kera. Juhlan aluksi nähtiin Sirkus Magentan esityksiä Pienperheyhdistyksen Mummila toi oman tervehdyksensä sanaleikkitehtävän muodossa. Välillä kuultiin Satumaa-orkesterin soittoa ja solisti Saimi Kahrin heleän kaunista laulua.

Lopuksi nautittiin kakkukahvit ja kuultiin Pienperheyhdistyksen toiminnanjohtajan puhe ja Kaisli Syrjänen haastatteli pitkäaikaisia konkarimieskavereita ja aikuiseksi varttuneita entisiä pikkukavereita. Mieskaveritoiminnan käynnistämisvaiheessa kiinteästi mukana ollut Juhani Pirjamo kertoi toiminnan alkuajoista ja peilasi sitä nykyiseen: Vaikka mieskaveritoiminta on ammattimaistunut 30 vuoden aikana on toiminnassa säilynyt sama henki ja hyvä meininki kuin alussa.

Mieskavereiden ja pikkukavereiden suhteiden kestävyydestä ja merkityksestä kertovat paljon mieskaverin rinnalla kulkeneiden ajatukset. Joni Stobbs, jolla oli takanaan kaveruutta noin 25 vuotta, sanoi, ettei monessakaan mielessä olisi sama ihminen, jos ei mieskaveri-Jarmoa olisi ollut elämässä mukana. Heikki Tulkki ja Ossi Kuisma – kaverit vuodesta 1994 – kertoivat mieskaveruuden ja pikkukaveruuden muuttuneen vastavuoroiseksi kahden aikuisen väliseksi ystävyydeksi. Lopuksi Ossi sanoi vielä, että jatketaan näin loppuun asti. Tässä taisi jo monelle herähtää tippa silmään, ja juhla alkoi lähetä loppuaan.

Pienemmät lähtivät jo nukkumaan, mutta isommille oli vielä päivän päätteeksi mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen.

Sunnuntaina kaveriparit tekivät vielä yhteisen eväsretken Korkeasaareen.


Tästä pääset 30-vuotisjuhlavuoden sivulle

Katso täältä kuvia Mieskaveripäiviltä