Vaikuttaminen alkaa nyt
21.4.2015

Uusi eduskunta on valittu.
Pienperheyhdistys kampanjoi ennen vaaleja yksin arkea luotsaavien vanhempien työllisyystilanteesta. Yhdistys lähetti kyselyn kaikille puolueille yhden vanhemman perheiden asioista. Yhdeksän puoluetta vastasi, pääpuolueista kaikki paitsi Perussuomalaiset. Vastaukset löytyvät täältä.
Mitä puolueet ajattelevat perheiden asioista, perheiden monimuotoisuudesta ja yksinhuoltajaperheiden tilanteesta? Lähes jokaisen puolueen ohjelmasta löytyy mainintoja perheiden ja lasten aseman tärkeydestä. Nyt on meidän aika kysyä, mitä se tarkoittaa käytännössä. Päätyvätkö puolueiden ihanteet hallitusohjelmaan ja tulevatko ne seuraavan hallituskauden aikana näkyviin perheiden arjessa?
Pienperheyhdistyksen yhtenä tarkoituksena on muokata yleistä mielipidettä erilaisia perhemuotoja hyväksyväksi. Vuonna 1968 tämän lauseen kirjoittaminen on ollut edistyksellistä. Silloin ei ehkä ajateltu eri perhemuotojen tarkoittavan muuta kuin perinteisiä kahden vanhemman perheitä ja perheitä, joissa on yksi vanhempi, silloiselta nimeltään AU-perheitä. Tasavertaisuus oli kaukana.
Tuo sääntöjen kohta on ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Tällä hetkellä perhemuotoja tunnistetaan paljon useampia – monikkoperheet, uusperheet, adoptioperheet, sijaisperheet, sateenkaariperheet. Lisäksi perheissä on erilaisia tilanteita ja tarpeita; eri määrä ja eri ikäisiä lapsia, kahdesta eri kulttuurista olevia jäseniä, pitkäaikaissairaita ja erityistarpeisia lapsia ja aikuisia.
Toivottavasti kaikille erilaisille ja eri tilanteissa oleville perheille löytyy tilaa ja arvostusta kansanedustajien mielissä.
Poliitikot kertovat olevansa tavattavissa myös vaalien välissä. Otetaan yhteyttä heihin ja pidetään heidät ajan tasalla asioista, jotka koskettavat meitä ja joista me tiedämme. He tarvitsevat meitä.
Kaisli Syrjänen
Kansalaistoiminnan koordinaattori