Tytti Salmisesta Pienperheyhdistyksen kunniajäsen

28.3.2023

Pienperheyhdistys kutsui vuosikokouksessaan 25.3. pitkäaikaisen aktiivijäsenensä ja puheenjohtajansa Tytti Salmisen kunniajäsenekseen. Nimitys on harvinainen arvostuksen osoitus, sillä Salmista on edeltänyt vasta yksi kunniajäsen, kunniapuheenjohtaja Tarja Halonen.

Tytti Salminen tuli mukaan toimintaan vuonna 1972, jolloin yhdistyksen nimi oli vielä AU-yhdistys. Vuosina 1979–93 hän toimi hallituksen puheenjohtajana.

Pienperheyhdistyksen puheenjohtaja Taija Liuhto ojentaa kukat Kunniajäseneksi valitulle Tytti Salmiselle.

Salminen teki myös elämäntyönsä lasten ja perheiden hyväksi järjestömaailmassa. Hän työskenteli pitkään Ensi- ja turvakotien liitossa järjestösihteerinä ja -päällikkönä. Eläkkeelle jäätyäänkin Salminen on osallistunut aktiivisesti järjestötoimintaan, ja hän on tuttu jäsen Pienperheyhdistyksen kokouksissa.

”70-luvulla oli vielä paljon ihmisten eriarvoistamista. Rankimman arvostelun sain omalta perheenjäseneltä.”, Salminen kuvaa yksinhuoltajiin taannoin kohdistuneita asenteita.

”Silloin meitä vähän potkittiin päähän. Nykyisin voi kulkea pää pystyssä, eikä enää panna matalaksi.”

Yhteistyöllä tärkeitä saavutuksia

Salmisen puheenjohtajakaudella jäsenet alkoivat miettiä, miksi leimaisivat itseään yhdistyksen nimellä – AU-yhdistys kun viittasi avioliiton ulkopuolella synnyttäneisiin äiteihin. Nimi vaihdettiin Pienperheyhdistykseksi.

”Ei tämä yksinhuoltajuus ole mikään ongelma. On vain asennekysymys, miten siihen suhtautuu”, Salminen sanoo.

70- ja 80-luvuilla yhdistyksen toiminnassa korostuivat lastenhoitoa tarjoava Tenavatupa sekä toisen vanhemman tapaamiset mahdollistava Tapaamispaikka. Lisäksi jäsenet kävivät retkillä ja kesäleireillä. Mieskaveritoiminta käynnistyi 1992.

Pienperheyhdistys teki merkittävää vaikuttamistyötä Suomen isyyslain valmistelussa, ja kävi jättämässä lakialoitteen eduskuntaan. Kun isyyslaki astui voimaan vuonna 1976, Salminen oli ensimmäisten joukossa vaatimassa poikansa isältä takautuvasti elatusmaksuja.

Tytti Salminen esittelee saamaansa paitaa lapsen oikeuksista.

Pienperheyhdistys vaikutti Salmisen kaudella monipuolisesti myös sen puolesta, että vuonna 1989 ratifioitu YK:n lapsen oikeuksien sopimus toteutuisi jokaisen lapsen kohdalla.

”Me kyllä pidettiin puoliamme, ja aina oli suuri päämääriä”, Salminen muistelee.

Hän iloitsee siitä, että yhdistykseen tulee jatkuvasti uusia jäseniä, jotka haluavat olla mukana edistämässä arkeensa liittyviä kysymyksiä ja tukemassa toisiaan.

”Eniten minua tässä on auttanut kanssasiskojen tuki. Yhdessä tehdään, ja sillä tavalla saadaan asioita eteenpäin.”

Onnittelut ja kiitokset Tytille Pienperheyhdistyksen eteen tehdystä työstä!


Nina Lappalainen haastatteli Tytti Salmista Pienperheyhdistyksen vuosikokouksessa 26.3.