Taloussihteerin vinkkelistä
19.9.2016

Olen toiminut nyt kolmen vuoden ajan Pienperheyhdistyksen hallinnossa taloussihteerin tehtävässä. Työurani olen tehnyt liikepuolella, joten järjestötoiminta oli minulle aikaisemmin aivan vierasta. Kolme vuotta sitten olin juuri päättänyt työsuhteeni yrityksessä, jonka arvot olivat tyypilliset voittoa tavoittelevalle yhtiölle – tärkein niistä hyvän tuloksen tekeminen, eli raha. Hyvä ystäväni, joka on Pienperheyhdistyksen jäsen, tiesi elämäntilanteestani ja hän kehotti minua hakemaan yhdistyksen taloussihteerin paikkaa. Silloinen kokopäiväinen kirjanpitäjä oli jäämässä varhaiseläkkeelle. Hain osa-aikaista paikkaa ja minut myös palkattiin. Ajattelin tehtävän olevan vain pala kakkua, mutta kuinkas sitten kävikään?
Koska minulla ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta järjestötoiminnasta, olin alussa pihalla kuin lumiukko. Kirjanpidon ja palkanlaskennan rutiinit ovat aika lailla samanlaiset kaikessa taloushallinnossa. Toki jouduin opettelemaan aivan uudet ohjelmat ja uudenlaisen tavan toimia. Eri järjestötoimintojen ymmärtäminen olikin sitten jo toinen juttu. Luulin myös naiivisti avustuksia vain maksettavan pankkitilille ja niitä sitten vain käytettävän kulujen mukaan, helppo rasti. Se, miten paljon työtä avustusten hakemiseen liittyi, yllätti.
Pohdittiin tulevaa, tehtiin toiminnanjohtajan kanssa talousarvioita, täytettiin hakemuksia kovalla kiireellä, koska deadlinet lähestyivät. Vuoden vaihteen kiireet ja tilinpäätös olivat ihan muuta mihin olin tottunut. Myös se, kuinka avustuksista tehtiin tarkkoja, työläitä selvityksiä, lisäsi työmäärä. Haaveet osa-aikaisesta työtehtävästä sain haudata ainakin puoleksi vuodeksi. Kaikesta kuitenkin selvittiin kunnialla ja tilintarkastajan kiitos hyvin tehdystä työstä oli kuin uutta öljyä koneeseen.
Kahden vuoden aikana opin ymmärtämään Pienperheyhdistyksen eri toimintamuodot ja sain taloushallinnon rutiinit haltuun. Hyvä niin, koska vuonna 2015 yhdistyksen hallitus päätti laittaa koko taloushallinnon paletin uusiksi – kirjanpito- ja palkkaohjelmat vaihdettiin toiseen vuoden 2016 alussa. Haastetta riittää edelleenkin!
Kaikesta huolimatta minua on usein mietityttänyt se, kuinka työkaverini tekevät omaa työtään suurella sydämellä. He järjestävät erilaisia toimintoja omat aikataulunsa sivuuttaen. Työajat ovat usein ilta- ja viikonloppupainotteisia eikä tekeminen todellakaan ole mitään rutiinia. Työkaverini ovat ammattitaitoisia ja työhönsä sitoutuneita ja jaksavat toistuvasti paneutua ihmisten ongelmiin ja haasteisiin, ovat ihmisiä ihmisille. Hyvä te!
Yhdistyksen hyvin hoidettu talous ja ammattitaitoinen, sitoutunut henkilökunta ovat edellytyksiä raha-avustusten saamiselle. Jatkakaamme valitsemallamme tiellä!
Lämmintä syksyä!
Leena Nordman
taloussihteeri