Opintotuen leikkaus on yksinhuoltajalle tuhoisa
9.3.2016

Roope Uusitalo antoi 1.3. selvityksensä siitä, kuinka säästöjä saadaan leikkaamalla opintotukea. Esitys veisi opiskelijalta noin 85 euroa kuukaudessa, vähentäisi tukikuukausia ja kasvattaisi suoritettavien opintopisteiden määrää tukikuukausien vastineeksi. Opiskelijoiden halutaan rahoittavan opintonsa lainalla.
Opintotuen leikkaukset ovat viimeisen viikon aikana puhututtaneet paljon. Keskustelusta on jäänyt täysin ulkopuolelle opiskelevien yksinhuoltajien asema. Yhden vanhemman perheiden lapset ovat erityisessä vaarassa ajautua köyhyyteen. Yksinhuoltajuus vaikeuttaa siirtymistä perhevapailta työelämään.
Viimeisen 15 vuoden aikana yksinhuoltajaäitien koulutustaso on heikentynyt verrattuna parisuhteissa eläviin äiteihin. Yhden vanhemman perheessä lastenhoitoa ja työntekoa on vaikeaa yhdistää, kärsitään hoivaköyhyydestä. Yksinhuoltajat joutuvat turvautumaan muita useammin palkattomiin vapaisiin.
Kuinka opiskeleva yksinhuoltaja, joka kantaa hoitovastuun yksin, jaksaa suorittaa aiempaa enemmän opintoja tuen vastineeksi? Opiskelevalle yksinhuoltajalle, joka jo nyt elää pienillä tuloilla 85 euron kuukausittainen vähennys on valtava. Yhden vanhemman perheen huoltaja ei voi tehdä opintojensa ohella töitä, vaan hänen on pakko ottaa lainaa, jos tukea heikennetään.
Palvelu- ja hoivatyöntekijöistä noin 85% on naisia, ja monet heistä ovat yksinhuoltajia. 86,3% yhden vanhemman perheessä elävistä lapsista asuu äitinsä kanssa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvien yksinhuoltajien tilanne on vaikea asumisen kalleuden takia. Kuinka esimerkiksi lastentarhanopettajaksi opiskeleva yksinhuoltaja tulee toimeen? Vaikka opinnot voisi rahoittaa lainalla, miten sen takaisinmaksu onnistuu pienestä palkasta?
Opiskelijoiden huonoa tulotasoa on perusteltu väliaikaisuudella. Yksinhuoltajan opintolaina pitkittää köyhyyttä valmistumisen jälkeen. Yksinhuoltajan köyhyys tarkoittaa vääjäämättä köyhyyttä myös tämän lapsille. Kaavailtu yhteiskuntasopimus on toistaiseksi vielä vaakalaudalla. Toteutuessaan alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaikutukset osuvat kipeimmin yksinhuoltajiin. Työajan pidennys kuormittaa yksinhuoltajaa enemmän kuin muita, ja vie lapselta vanhemman aikaa. Lomarahojen leikkaus ja palkanalennus vaikeuttavat entisestään taloudellista selviämistä.
Hallituksen politiikalla rakennetaan luokkayhteiskuntaa, jossa lähtökohdat määrittävät lasten tulevaisuuden. Jatkuvassa niukkuudessa eläminen syö vanhemman voimavaroja jokaisella elämänalueella. Opintotuen leikkaus vaikeuttaa entisestään yksinhuoltajien mahdollisuuksia kouluttautua ja työllistyä. Lapsuudessa alkanut syrjäytymiskierre jatkuu usein aikuisuudessa ja ylisukupolvistuu. Se tulee kalliiksi sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.
Inkeri Hallamaa, opiskeleva yksinhuoltaja