Kohtaamisista positiivisiin muistijälkiin
27.4.2016

Oman työni eräs keskeinen tavoite on kohtaamieni ihmisten hyvinvoinnin tukeminen. Keskustelu arkisista asioista ja päivän kulusta sisältää monia hyvinvointiin liittyviä teemoja. Pienten lasten vanhemmat miettivät nukkumista tai useammin nukkumattomuutta, päivärytmejä ja vaihtavat vinkkejä arjen sujuvuudesta. Lasten tarinoissa pohditaan kaverisuhteita, harrastuksia, lempiruokia ja tulevaisuuden haaveita. Aikuisten keskustelussa etsitään itselle hengähdystaukoja arjesta, rakennetaan tietä takaisin omaan minäkuvaan ja kerrotaan uudenlaista tarinaa itsestä.
Aamukuppilassa kaksi alle puolivuotiasta kohtasi lattialla. Hetkisen tiiviin katsekontaktin jälkeen toinen purskahti iloiseen nauruun ja toinen vastasi siihen poskisuukolla. Taianomainen kohtaaminen jätti varmasti positiivisen muistijäljen kanssakokijoille.
Tapahtuma jäi vahvasti elämään mieleeni. Kuinka voimakas on kohtaamisen taika, miten voimauttavaa on vertaisuus ja sen mahdollistaminen. Miten tärkeää on luoda toiminnallaan sellainen tila, missä osallistujat voivat turvallisesti tulla kohdatuksi omana itsenään. Ei luokiteltuina, joltain osin puutteellisina tai vajavaisina. Vaan asiantuntijoina ja toimijoina. Minun tehtäväni työntekijänä on arvostaa, kuulla ja kunnioittaa tätä asiantuntemusta ja innostaa sekä mahdollistaa osallistujia toimimaan.
Hyvä kohtaaminen jättää positiivisen muistijäljen. Sen tarkoitus ei ole kiinnittää toista kohtaamisten sarjaan tai toimintaan. Hyvä kohtaaminen vahvistaa uskoa omaan toimijuuteen ja lisää kokemusta omista kyvyistä ja mahdollisuuksista vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Positiivinen muistijälki vahvistaa kykyä tehdä itselle parempia valintoja ja lisää luottamusta omaan toimijuuteen. Parhaimmillaan se tuo lisää rentoutta arkeen ja vähentää suorittamisen tarvetta.
Hyvissä kohtaamisissa syntyy uudenlaista tietoa ja ymmärrystä. Oma elämäntilanne saattaa näyttäytyä uudenlaisessa valossa ja omat toiminnan mahdollisuudet lisääntyä. Elämää voi katsoa sarjana valintoja, jotka ovat olleet järkeenkäypiä juuri niissä vallitsevissa olosuhteissa. Voi olla rauhoittavaa katsoa itseään armollisemmin.
Hyvä kohtaaminen on kuin niiden pienten kohtaajien dialogi: iloinen nauru ja poskisuukko. Se ilahduttaa, yllättää, lämmittää ja antaa hyväksytyksi tulemisen kokemuksen.
Luru Natunen
Vertaistoiminnan koordinaattori