Kiitos kansalaistoiminnalle
21.12.2015

Pienperheyhdistyksen perustivat vuonna 1968 Helsingin ensikodissa asuneet äidit. Äidit halusivat viettää hyviä hetkiä muiden samanlaisessa elämäntilanteessa elävien perheiden kanssa, toistensa ystävinä ja tukijoina. Yhdistyksen sääntöihin toiminnan tarkoitukseksi kirjattiin tasa-arvoisen lapsuuden edistäminen sekä yleisen mielipiteen muokkaaminen erilaisia perhemuotoja hyväksyväksi. Yhdistys on perustamisestaan lähtien kehittänyt ja ylläpitänyt julkisia palveluja täydentäviä, lapsia ja lapsiperheitä tukevia toimintoja.
Yhdistyksen perustamisen aikaan ei puhuttu yksinhuoltajista vaan au-äideistä ja au-lapsista. AU-yhdistys nimi vaihdettiin Pienperheyhdistykseksi vuonna 1984. Tuohon aikaan ei puhuttu kansalaisjärjestöstä vaan asiakasjärjestöstä eikä vertaistoiminnasta ja vaikuttamisesta vaan yhdessäolosta ja edunvalvonnasta.
Yhdistyksen tehtävä ei ole kuitenkaan vuosien saatossa muuttunut. Tasa-arvoisen lapsuuden edistäminen ja eri perhemuotojen tasavertaisiksi saaminen ovat edelleen tärkeitä tavoitteita. Yhdistyksen jäsenet tapasivat ahkerasti päättäjiä ja yhdistystä kuultiin mm. kun maahan muokattiin isyyslakia vuonna 1976. Vaikuttamistyö on yhä tärkeä osa yhdistyksen toimintaa. Esimerkiksi syksyllä 2015 yhdistystä kuultiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa asiantuntijana lapsiperheisiin kohdistuvista leikkauksista päätettäessä.
Yhdistyksen ensimmäinen Tenavatupa perustettiin jo vuonna 1980 ja tämän jälkeen tenavatupia perustettiin useisiin eri lähiöihin. Tilapäinen lastenhoito mahdollisti yksin arkea pyörittävän vanhemman osallistumisen. Nyt yhdistyksen tehtävä on nostaa esille lastenhoidon järjestämisen välttämättömyyttä, jotta vanhemmilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet osallistua esimerkiksi vaalitilaisuuksiin ja muuhun vaikuttamiseen.
Tapaamispaikka on palvelu, joka mahdollistaa lapsen ja hänestä erossa asuvan vanhemman turvallisen tapaamisen, kun tapaamisten järjestäminen muutoin ei ole mahdollista. Pienperheyhdistys teki ensimmäisenä ehdotuksen tapaamispaikkatoiminnan aloittamisesta ja käynnisti toiminnan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa vuonna 1983. Yhdistys on pyörittänyt Tapaamispaikkaa avustusten turvin aina vuoden 2015 huhtikuun asti, jolloin tapaamispaikkatoiminta siirtyi kuntien vastuulle. Voi kai siis sanoa, että kansalaisjärjestö on täyttänyt tehtävänsä.
Monia yhdistyksen toimintoja on pidetty yllä vapaaehtoisten voimin. Leirit, retket ja yhteiset juhlat toteutettiin vapaaehtoisten voimin. Tenavatuvassa lapsia hoidettiin vastavuoroisuuden periaatteella ja Tapaamispaikassa toimivat aluksi vapaaehtoiset tapaamisemännät ja –isännät. Osallistuja- ja asiakasmäärien kasvaessa toimintoihin oli ryhdyttävä palkkaamaan myös työntekijöitä vapaaehtoisten rinnalle.
Tänä päivä yhdistyksessä toimii noin kolmesataa vapaaehtoista mm. mieskavereina ja kummi-isovanhempina, lastenhoitajina, retkien ja leirien vetäjinä. Yhdistyksen toimintaan voivat osallistua kaikki yhden vanhemman perheet, ei vain jäsenperheet. Vertais- ja vaikuttamistoimintaa toteutetaan yhteistyössä perheiden, vapaaehtoisten, palkattujen työntekijöiden ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Onnistuneesta kansalaistoiminnasta haluan kiittää kaikkia toimintaan osallistuneita perheitä, aktiivisia jäseniä, yhdistyksen hallitusta, innokkaita vapaaehtoisia, osaavia ja empaattisia työntekijöitä sekä lukuisia yhteistyökumppaneita ja toiminnan tukijoita.
Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!
Juha Turtiainen
Toiminnanjohtaja