Katse eteen, katse taakse
3.5.2016

Taas on yksi viikko täydessä vauhdissa. Ruksaan tehtävän toisensa jälkeen tehdyksi ja kiiruhdan aloittamaan uutta, kunnes pysähdyn miettimään. Sen sijaan, että kiiruhdan aloittamaan uutta, olisiko välillä hyvä katsoa myös taaksepäin, mitä olen saanut aikaan? Mitä olen tehnyt lähimmän viikon aikana?
Olemme koostaneet Mieskaveritoiminnalle laatukriteereitä. "Siis mitä?" kysyy varmasti moni.
Viimeisen puolen vuoden aikana olemme luoneet monia Pienperheyhdistyksen toiminnan kannalta tärkeitä dokumentteja. Mieskaveritoiminnan laatukriteerit on yksi niistä. Laatukriteerit määrittelevät raamit yhteistyölle Mieskaveritoiminnan kumppanien kanssa: sen, mitä yhdistyksenä lupaamme Mieskaveritoimintaa aloittaville yhteistyökumppaneille, ja toisaalta sen, mitä heidän velvollisuuksiinsa yhteistyökumppanina kuuluu, kun he järjestävät toimintaa omalla paikkakunnallaan. Teemme omaa työtämme näkyväksi kirjaamalla Mieskaveritoiminnan prosessit ja muut yksityiskohdat. Sen myötä uuden toiminnan organisoiminen ja toiminnan laadun arviointi helpottuu.
Vaikka saimme myös ulkopuolista konsulttiapua uuden dokumentin luomista varten, prosessi ei ole ollut ihan mutkaton. Aina, kun yritämme luoda uutta, työ on hidasta ja edistyy välillä hitain askelin. Mietimme, mitkä ovat ne asiat, jotka ovat tässä asiassa välttämättömiä. Ja mitä kaikkea voisi kuulua asian piiriin? Yritämme käännellä asiaa ja katsoa sitä eri vinkkelistä. Olemmeko ottaneet kaiken huomioon? On hyödyllistä ajatella, miten joku toisessa tilanteessa oleva tekstiä lukisi. Toiseen näkökulmaan asettuminen ei aina ole ihan helppoa, mutta on hedelmällistä ja tuo usein laajempaa ymmärrystä asiaan.
Kun kirjoitamme uutta tekstiä, joutuu jokaista lausetta punnitsemaan kriittisesti: pitääkö se paikkansa, onko sillä sopiva painotus ja onko se oikeassa kohdassa? Kun kaikki asiat alkavat olla koossa, huomaa, että teksti on vielä täysin viimeistelemätöntä, lauseet väärissä muodoissa, ja kielioppivirheitä vilisee siellä täällä. Lukukertoja ja eri ihmisten silmiä tarvitaan useita, että tekstistä tulee julkaisukelpoista. Vaikka itse ymmärrämme tekstiä, se ei vielä tarkoita, että muut ymmärtävät. Sen vuoksi onkin tärkeää antaa monen ihmisen lukea teksti läpi ennen dokumentin lopullista julkistusta.
Askel askeleelta Mieskaveritoiminnan laatukriteerit alkavat hahmottua meille paremmin ja lopputulos hioutuu vähitellen valmiiksi, viimeistellyksi dokumentiksi. Tuliko siitä luettava ja ymmärrettävä? Sitä kysymme yhteistyökumppanilta.
Entä mitä olivatkaan ne muut dokumentit, joita olemme saaneet aikaiseksi? Niiden miettiminen jääköön ensi kertaan.
Jaana Hartikainen
Viestintäkoordinaattori