Erotarinoita lapsilta
9.9.2016

Tarinateatteri eroon liittyvien tunteiden ja kokemusten käsittelyn välineenä
Avioerojen määrä on kolminkertaistunut Suomessa viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Vuonna 2015 Suomessa solmittiin 28 236 avioliittoa. Samana vuonna päättyi 13 939 avioliittoa. Vanhempien avioeron kokee vuosittain noin 30 000 lasta. Todellisuudessa erojen määrä on vielä huomattavasti suurempi, sillä tilastoissa ei ole mukana avoliitossa eläneet parit, joiden eroista ei ole saatavilla tarkkoja lukuja. Arvioiden mukaan erot ovat avoliitoissa jopa kolme kertaa yleisempiä kuin avioliitoissa.
Kunnallisia eropalveluja pyritään kehittämään esimerkiksi osana perhekeskushankkeita. Eri järjestöt ovat mukana kehitystyössä, jossa tavoitteena on tehdä perheille suunnatuista palveluista helposti saavutettavia, yhtenäisiä sekä lapsi- ja perhelähtöisiä. Lasten eroauttamiselle ja lasten kokemusten kuulemiselle on tarvetta, koska parisuhteen päättyessä vanhempien oma kriisi vie usein huomion pois lapsista. Lapsilla on tarve saada tilaa kertomuksilleen ja vanhempien eron herättämille kokemuksille.
Lapsille suunnattua omaa tukea tulisi olla tarjolla huomattavasti enemmän ja palveluiden yhtenä keskeisenä haasteena on lapsikeskeisyyden kehittäminen. Vertaistukiryhmät on havaittu hyödyllisiksi myös lapsille ja sopivaksi tavaksi työstää eroon liittyviä tuntemuksia ja ajatuksia. Tuen ja ymmärryksen saaminen lapsuudessa auttaa selviytymisessä myös aikuisuudessa. (Aiheesta lisää: Hakaniemi, Katariina, 2016, Kaksi kotia. Makkonen, Arja, 2009, Lasten selviytyminen vanhempien av(i)oerosta tekstien kuvaamana. Manni, Merja, 2007, Lasten erokokemukset ja toimijuus vanhemmuuden ja arvopohdintojen kuvastimena.) Mutta millä tavalla ajatusta lasten vertaisryhmistä voisi toteuttaa ja millaisia menetelmiä voisi hyödyntää?
Pienperheyhdistyksen tarinateatterileirit täyttyivät heti
Viime keväänä Pienperheyhdistys teki yhteistyötä eroseminaarin järjestelyihin liittyen Tarinateatteri-ryhmän kanssa. Silloin syntyi myös idea tarjota tarinateatteria lapsille vanhempien eroon liittyvien tunteiden ja ajatusten käsittelyn tueksi. Järjestimme koeluontoisesti yhden leirin toukokuussa 2016 ja koska perheiltä saatu palaute oli kannustavaa, vielä toisen leirin syyskuussa. Nämä molemmat leirit tulivat heti täyteen ja lisäksi jonoon jäi useita perheitä, joten olemme päättäneet järjestää vielä yhden leirin joulukuussa. Kokemukset leireistä ovat olleet hyviä, ja osallistujien palaute positiivista sekä rohkaisevaa.
Tarinateatteri on improvisaatioon pohjautuva draamallisen esittämisen erityinen muoto, jossa ohjaajan avustuksella näyttämölle luodaan yleisön kertomia hetkiä, tunteita ja tarinoita. Käytössä on erilaisia tekniikoita, joiden avulla improvisaatio tapahtuu. Tarinateatteria voi käyttää menetelmänä ryhmien kanssa työskentelyssä ja se poikkeaa tavanomaisesta teatterista selvimmin ehkä siinä, että esityksessä käsikirjoittajana on yleisö. Tarinateatteri on spontaania ja vuorovaikutteista teatteria. Erotarinoita lapsilta -leirillä luovia menetelmiä sovelletaan eri-ikäisten kanssa hieman eri tavoin. Vanhemmille on järjestetty omaa toimintaa lasten toimintaryhmien ajaksi.
Lasten erotarinoita -leirit tarjoavat lapselle mahdollisuuden tulla kuulluksi sekä käsitellä eroon liittyviä tunteita ja tilanteita teatterin ja muiden luovien menetelmien avulla. Toiminnan avulla lapsen kokemat tunteet saavat näkyvän muodon, epävarmuus vähenee ja itsetuntemus lisääntyy. Leirien avulla vahvistetaan sekä lapsen että vanhemman luottamusta omiin selviytymismahdollisuuksiin. Leireillä herätellään myös aikuisia pohtimaan omaa suhtautumistaan eroon ja lapsen toiseen vanhempaan. Aikuisille tarjotaan tukea ja välineitä lapsen auttamiseen sekä lapsen tarpeiden huomioimiseen eron keskellä.
Uusi tarinateatterileiri tulossa joulukuussa
Seuraava Erotarinoita lapsilta -leiri järjestetään 16.–18.12. Ilmoittautuminen leirille tapahtuu yhdistyksen nettisivujen kautta ja ilmoittautumislinkki on avoinna marraskuun puolivälistä 27.11.2016 asti. Lisätietoja leiristä Tenna Salménilta, p. 050 322 3343.
Tenna Salmen
Ohjaaja