Eroperhekin voi olla kokonainen
10.12.2015

Olen tehnyt neljäntoista vuoden työtä eronneiden kanssa, suurimmalla osalla näistä ihmisistä on ollut lapsia. Mitä olen vuosien aikana oppinut hyvästä erovanhemmuudesta?
Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että eronsa selvittäneen vanhemman lapsikin pärjää hyvin ja toisinpäin. Kysymys on pitkälti siitä, kuinka valmis on tekemään oma tunnetyöskentelynsä, jotta voi päästää irti menneestä ja rakentaa uutta. Ihminen, joka jää jumiin vihaan, suruun ja pettymykseen katkeroituu ja tuo nämä tunteet mukanaan myös vanhemmuuteensa.
Jotta hyvä erovanhemmuus voisi toimia, on ensin hyvästeltävä päättynyt rakkaussuhde ja irtauduttava siitä. Kaikkien erolasten vanhemmilla ei kuitenkaan ole koskaan ollut edes rakkaudellista suhdetta lapsen toiseen vanhempaan tai seurustelusuhdetta lainkaan. Hyvään erovanhemmuuteen tarvitaan kuitenkin joka tapauksessa molempien halua toimia yhdessä. Asenne auttaa aina. Silloinkin, kun et voi tuntea mitään hyvää lapsesi toista vanhempaa kohtaan, voit kuitenkin osoittaa rakkautta lastasi kohtaan mahdollistamalla hänelle kyllin hyvän suhteen toiseen vanhempaansa. Se on lapsen oikeus.
- Huoltajuusriita on pahimmillaan lapsen kaltoinkohtelua, sanoo asiaa tutkinut TtM Jaana Inkilä. - Vaikka isät ovat Jaana Inkilän mukaan ajan saatossa ottaneet isompaa roolia vanhemmuudessa, on suurin osa lähivanhemmista yhä äitejä. Joulukuussa tarkastettavaa väitöstutkimustaan varten Inkilä haastatteli paitsi viranomaisia, myös kahdeksaa huoltajuusriidan kokenutta etäisää.
Suomessa tehdään vuosittain 45 000 lasten huoltajuussopimusta. Yhdeksänkymmentä prosenttia näistä pystytään sopimaan ilman oikeudenkäyntiä. 60 prosenttia eroperheiden lapsista on eron tapahtuessa pieniä, korkeintaan alakoululaisia. (Tilastokeskus)
Jos vanhemmilla on parisuhdeongelmia tai erotilanne, on 71 prosentilla lapsista havaittu psyykkistä oireilua. Täytyy muistaa, että oireilu on kuitenkin asiaan kuuluvaa. Olisi huolestuttavampaa, jos lapsi ei reagoisi muutokseen millään tavoin. Niin lapsi kuin aikuinen reagoi aina kriisiin tai muutokseen psyykkisesti. Tärkeää on, että meillä on tarjota jatkossakin riittävät tukikeinot näihin tilanteisiin. Uuden hallitusohjelman lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmassa on jotain ilahduttavaa, siinä on huomioitu erikseen eroapu: "Vahvistetaan eropalveluita. Tehdään lapsen huolto- ja tapaamisoikeuslainsäädännön uudistus." Toivotaan, että linjaukset näkyvät myös eroauttamisen arjessa resursseja jaettaessa.
Oleellinen kysymys erovanhemmalle on, voitko seistä kaikkien tekojesi takana vielä silloin, kun lapsesi on niin iso että hän kysyy sinulta syitä päätöksiisi, jotka koskevat hänen elämäänsä? Erovanhemman suhde omaan itseensä ja elämään on erolapsen avainkortti maailmaan. Kuinka puhut parisuhteesta, kuinka puhut rakkaudesta? Millä tavalla puhut luottamuksesta ja muista ihmisistä? Vaikka kumppanisi olisi särkenyt sydämesi, hän on yhä lapsesi vanhempi, osa lastasi ja hänen tarinaansa. Myös teillä todennäköisesti oli menneisyydessä jotain hyvää, ainakin se, että yhteinen lapsenne pääsi maailmaan.
Jos et pysty sanomaan mitään kaunista eksästäsi, älä sano mitään. Muista että lapsellesi te molemmat olette tärkeitä. Se hyvä, minkä teet mahdollistaaksesi lapsen toimivan suhteen teihin molempiin, tulee aina lapsen parhaaksi.
Marika Rosenborg
eroasiantuntija ja Pienperheyhdistyksen mieskaveritoiminnan ohjaaja
TtM Jaana Inkilän hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja "Lasten kaltoinkohtelun tunnistamisen ja varhaisen puuttumisen moniammatillista yhteistyötä kuvaileva malli " tarkastetaan 18.12.2015 Tampereen yliopistossa.