Ilman tukiverkkoa

24.4.2020

Yksin lapsia huoltavalla saattaa joskus tulla tilanne, että mitä tehdä, kun huomaat olevasi ambulanssissa matkalla sairaalaan.  Usein keskustelupalstoilla kysellään, mitä muut tekevät lasten kanssa, jos joutuvat yhtäkkiä sairaalaan ja tukiverkkoa ei ole tai asuvat liian kaukana. Miten varautua tällaiseen? Monille lastensuojeluun turvautuminen kuulostaa siltä, että perheelle tapahtuu kummia, jos erehtyy sinne soittamaan. Meillä oli tällaisesta positiivinen kokemus, jonka pyynnöstä nyt jaan.

Itselleni tuli viime kesänä tilanne, että haimatulehdus tuli puun takaa. Nimenomaan puun takaa, sillä hra Alkoholi ei käy meillä kylässä. Kipuilu oli suht järkyttävää ja valvotun yön jälkeen menin terveysasemalle. Sinne kutsuttiin heti ambulanssi. 

Onneksi ystäväni oli yökylässä silloin ja hän jäi kotiin lasten kanssa. Hänellä alkoi kuitenkin valvontaviikko juuri sinä iltana ja iäkäs isäni ei tullut kysymykseen. Kolme pientä lasta olisi ollut liikaa, kun ei ollut tietoa vaivasta, eikä sairaalareissun pituudesta. Ystäväni teki puolestani päätöksen ja soitti päivystykseen. Lapset tultiin hakemaan taksilla ja hän meni lasten mukaan sijoituspaikkaan. 

Kyseeseen tuli lasten kiireellinen sijoitus. Tämä oli käytäntö, joka kuulosti pahalta siinä tilanteessa. Sopivasti lapsilleni löytyi jokaiselle oma huone. Ihana ystäväni kävi heitä katsomassa. En muista, missä vaiheessa kykenin puhumaan puhelimessa heidän kanssaan. 

Lapset tuotiin vierailulle sairaalaan heti kun se oli mahdollista. He olivat iloisia siitä, että heillä oli hyvä olla siellä. Henkilökunnan kanssa sovin, että kun pääsen sairaalasta, haen lapset saman tien. Näin olin luvannut lapsille.  Sairaalareissu kesti viisi päivää. Sunnuntaina pois päästyäni, ajelin samantien hakemaan lapset.

Maanantaina sijoitus purettiin.  Lapset olivat hyväntuulisia ja tyytyväisiä oloonsa vastaanottokodissa. Henkilökunta oli todella mukavaa. Voin vain olla enemmän kuin tyytyväinen, että meillä on tällainen systeemi, jos jotain sattuu, eikä ole tukiverkkoa. 


”Yksin huoltava isä” 

Lapset leikkivät hiekkalaatikolla.

Mikäli sairastut, etkä pysty hoitamaan lapsiasi,  ota yhteyttä virka-aikana lastensuojeluun,  iltaisin ja viikonloppuisin sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteystiedot löydät Pienperheyhdistyksen Tietoa ja tekemistä -sivulta kohdasta "Lapsiperheiden kunnallisia palveluita pääkaupunkiseudulla". Muiden kuntien yhteystiedot löytyvät kunkin kunnan kotisivuilta ja ne kannattaa etsiä jo valmiiksi, ennen kuin sairastut.