Vaikuttamista lasten ja vanhempien kanssa

12.12.2019

Syksy alkaa pian tulla päätökseensä ja sen myötä joulu lähenee. Vuosi on ollut vaikuttamistoiminnan osalta kiireinen. Alkuvuosi meni vauhdilla eduskuntavaalien kanssa, kun järjestimme vaikuttamisleirin, tapaamisia, vaalipaneeleja sekä keskustelumahdollisuuksia. Myös kirjoituskilpailu teemalla Lapsen aika on nyt yhden aika ei riitä, oli menestys. Saimme yhteensä kymmenen erilaista kirjoitusta, jotka kaikki julkaistiin Pienperheyhdistyksen blogissa. Kevät oli vaalien suhteen erityisen aktiivinen, kiitos kaikille, jotka toimintaan silloin osallistuivat!

Kesän jälkeen kokoonnuimme taas perinteisille Painopistepäiville pohtimaan yhdistyksen toiminnan painopisteitä. Aikuisten keskustellessa, oli lapsille järjestetty omaa toimintaa sen ajaksi. Päivien aikana nousi esiin monia tärkeitä teemoja, kuten työn ja perheen yhteensovittaminen sekä kotipalvelun saatavuus. Keskusteluun nousi myös arjen positiivisten asioiden esiin nostaminen sekä kiitosten esittäminen niille ihmisille, palveluille sekä organisaatioille, jotka ovat huomioineet hyvin yhden vanhemman perheet. Tästä ideasta kehittyi #pienperhekiittää-kampanja, joka on juuri tällä hetkellä käynnissä. Myös sinä voit osallistua sosiaalisessa mediassa kiitoskampanjaan kertomalla kuka sinun mielestäsi ansaitsisi kiitoksen!

Lapsen oikeudet ovat olleet omalta osaltani suuressa roolissa työtäni tänäkin syksynä. Kuulun Lastensuojelun keskusliiton koordinoimaan Lapsen oikeuksien viestintäverkostoon, jonka teemana on tietouden lisääminen lapsen oikeuksista niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin keskuudessa. Kirjoitimme muun muassa yhdessä lasten kanssa blogikirjoituksen aiheesta: Oikeus olla oma itsensä – Mitä lapset ja nuoret ajattelevat asiasta? sekä viestintäkoordinaattorimme Jaanan kanssa kannanoton lapsiperheköyhyyteen lapsen oikeuksien näkökulmasta. 

Lapsen oikeuksien päivänä olin mukana pitämässä työpajaa Lapsen oikeuksien viestintäverkoston koordinoimassa tapahtumassa, jossa 100 lasta ja nuorta valtasivat valtioneuvoston linnan. Lapset ja nuoret pääsivät työskentelemään yhdessä ministerien ja virkamiesten kanssa työpajoihin, jotka käsittelivät muun muassa lapsen oikeutta oppimiseen ja turvaan. Lopuksi kaikista työpajoista koottiin yhteinen Lasten tahto -julistus ministereille käsiteltäväksi iltakouluun. Päivä oli erityisen hieno tapa juhlistaa 30 vuotta täyttäneitä lapsen oikeuksia.

Tässä ovat omalta osaltani koottuna kuluneen vuoden kohokohdat vaikuttamistoiminnasta. Paljon ehdittiin tehdä, iso kiitos siitä kuuluu aktiivisesti mukana olleille jäsenille!

Mukavaa joulun odotusta kaikille!Petriina Perkiömäki

Kansalaistoiminnan suunnittelija