"Täle tunne salli tuuri"

15.6.2020

Maanantaiaamuna teimme salapoliisien harjoituksia. Ylikonstaapeli Veijo Vasama ei ollut antanut meille vielä tehtävää. Iltapäivällä soitimme Veijo Vasamalle ja hän kertoi, että Herttoniemen kartanon alueella liikkui hämäräperäisiä henkilöitä. Emme ehtineet lähteä enän maanantaina kartanolle, joten jakauduimme kahteen ryhmään, jotka tutkivat eri alueita.

Tiistaina lähdimme vihjeiden johdattamana Herttoniemen kartanolle. Kartanon edessä oli kylttejä, joissa kiellettiin pääsy alueelle, jossa Staran työntekijät tekivät istutuksia. Mari kävi kuitenkin kysymässä, että saisimmeko kulkea siitä. Saimme luvan, mutta sillä ehdolla, että emme astuisi nurmikolle. Staran työntekijöiden joukossa oli nainen, joka vaikutti johtajalta. Kyselimme häneltä kartanosta. Kun kysyimme, oliko meille jätetty vihjettä, niin eräs toinen työntekijä sanoi nähneensä henkilön, joka istui vieressä olevalla penkillä ja hieroi korvaansa. Tarkistimme penkin ja löysimme sieltä vihjeen, jossa kerrottiin, että kartanolta oli varastettu esineitä, eikä murtojälkiä ollut. Kirjeen kirjoittaja epäili, että varas olisi henkilökunnan jäsen. Kun olimme lähteneet Staran työntekijöiden luota hieman kauemmaksi, huomasimme, että johtajan oloinen nainen alkoi huitoa käsillään ja osoitteli meitä. Annoimme hänelle nimeksi ”huitojanainen”. Kerroimme Veijo Vasamalle kartanosta ja ”huitojanaisesta”. Hän osasi kertoa, että ”huitojanainen” oli koodinimeltään Leena Liukas.

Keskiviikkona jakauduimme kahteen ryhmään. Toinen ryhmä tutki sataman aluetta ja toinen kartanoa. Satamasta löytyi outoja veneitä, joista yhdessä oli muovipussi. Muovipussista löytyi peruukkeja, kännykkä ja valeasuja. Lisäksi siellä oli kirje, joka oli Leenalta Kalelle. Kirjeessä kerrottiin, että suunnitelma A oli hoidettu, siirryttäisiin suunnitelma B:hen, Leena laittaisi viestiä muovipussissa olleeseen puhelimeen, kun homma olisi hoidettu. Samassa veneessä oli tarralappu, jossa oli osoite Reginankuja 4. Kun Veijo Vasamalle kerrottiin, että veneessä oli puhelin, hän sanoi käyvänsä kopioimassa sen, ja että saisimme viestin häneltä, jos puhelimeen tulisi viesti. Ryhmä, joka tutki kartanoa huomasi, että Leena oli taas siellä. Kartanolla oli mies, joka sanoi, että kartanolla asui peikko. Epäilimme, että hän olisi Leenan rikoskumppani Kale. Vaikutti siltä, että mies olisi yrittänyt pelotella pois kartanolta. Kartanolta löytyi myös viesti, jossa kerrottiin, että suunnitelma A oli hoidettu.

Torstaina saimme viestin Veijo Vasamalta, että puhelimeen oli lähetetty viesti, jossa luki: Täle tunne salli tuuri. Päättelimme, että se tarkoitti, että meidän pitäisi mennä Tullisaareen. Lähdimme sinne laivalla, sillä vihjeet sanoivat niin. Tullisaaressa oli jälleen Leena Liukas. Saimme jälleen viestin Veijo Vasamalta, että puhelimeen oli tullut viesti, jossa sanottiin, että korvaa kutittaa. Tiesimme, että korvan raapiminen oli merkki siitä, että jotain on jonkin alla. Katsoimme etuovelta ja löysimme sieltä vihjeen. Kun olimme seuranneet vihjeitä, löysimme nipun kirjekuoria, jotka olivat numeroitu numeroilla 1-9. Seurasimme kirjekuorissa olleita vihjeitä ja löysimme ryöstösaaliin. Jokainen vihje johdatti yhden aarteen luokse. Saaliiseen kuului esimerkiksi vanhoja kankaita, koruja ja arvokkaita astioita.

Perjantaina saimme vihjeen, että meidän pitäisi kysyä Picnicistä. Siellä kerrottiin, että kukkaruukussa voisi olla jotain. Kukkaruukusta löysimme avaimen, joka sopi S-marketissa olevaan säilytyslokeroon. Lokerossa oli paljon kirjekuoria, joissa pyydettiin ratkaisemaan koodeja, tarkistamaan satama ja selvittämään kuka omistaa eri asioita. Lähdimme satamaan ja löysimme veneestä lomavaatteita ja kirjeen, jossa Kale pyysi Leenaa vaihtamaan lomavaatteet päälleen ja jättämään työvaatteet laivaan. Seuraava vihje, jonka löysimme, oli että ehdimme vielä etsiä viimeiset vihjeet. Salanimeltään Salama kysyi jäätelökioskilta, josta saimme vihjeen, että Leena ja Kale lähtisivät laivalla satamasta kello 23. Kerroimme tiedon Veijo Vasamalle, joka ottaisi heidät kiinni.


Kerttu, 12-v


Pienperheyhdistys järjesti kesäkuun ensimmäisinä viikkoina kaksi koululaisten seikkailuleiriä Mummilan Marin vetäminä. Ensimmäinen oli Paloheinässä ja toinen Herttoniemessä ja lähialueilla. Jälkimmäiseltä leiriltä saimme leirille osallistuneen 12-vuotiaan Kertun seikkaperäisen kirjoituksen leirin kulusta. Eikö ollutkin jännittävää?

Lapset, vanhemmat ja kurssin vetäjät kokoontuneena sisäpihalle Herttoniemessä.
Vanhemmat kuulivat seikkailuleirin lopuksi, mitä leirillä oli tapahtunut.