Sote-uudistuksen tuoma pelko

9.12.2021

Tämä on yksi aluevaaleihin liittyvistä blogikirjoituksista. Kirjoitus kuuluu Turvaa tasavertainen tulevaisuus -aluevaalikampanjaan. #TasavertainenTulevaisuus

Minusta tuli 5 vuotta sitten pienen pojan yksinhuoltaja. Usein sairastuvan infektioastmaisen ja allergisen lapsen hoitoon saaminen on ollut aika ajoin todella haastavaa ja äidille henkisesti kuormittavaa aikaa. Terveysasemalta sanotaan "ei ole aikoja", jolloin lapsi on vietävä kauemmas lasten päivystykseen. 

Maksan verorahoistani terveyspalveluita, joita en saa, ja maksan sen päälle erikoissairaanhoidon päivystysmaksut. Monesti olen itkenyt tilannettani. Minulla ei ole ollut varaa hankkia terveysvakuutusta, jolloin voisin viedä lapseni heti yksityiselle ja hommat hoituisivat nopeasti. Toki yritin jo raskausaikana saada lapselleni vakuutusta, mutta se evättiin sikiön epäillyn kehitysvammaisuuden vuoksi. Tästä syystä synnytyksen jälkeen tapahtuneiden komplikaatioiden vuoksi osa sairauksista rajattaisiin pois vakuutuksista ja tuostakin syystä olen kokenut vakuutuksen ottamisen meidän perheen kannalta turhaksi. 

Olen 17 vuotta sote-alalla työskennellyt ja korkeasti kouluttautunut terveyspalvelujen ammattilainen. Olen työskennellyt erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa pääkaupunkiseudulla. Viimeisten 10 vuoden aikana työmäärien lisääntyminen ja työntekijöiden vähyys on näkynyt raastavana kentällä.  

Totuus on se, että tekijöitä ei vain ole. En kerta kaikkiaan ymmärrä miten sote-muutos millään tavoin tasa-arvoittaisi palveluita ja niiden saatavuutta. Pohditaanpa vaikka hetki sote-muutoksen tuomia alueiden yhdistymisiä. Mitä tämä tarkoittaa pohjoisessa Suomessa? Sitä, että hoitopaikat ovat jopa sadan kilometrin päässä. Kenen etu tämä on? 

Näin vuosia terveyspalveluita vierestä katsoneena on vaikea uskoa tämän muutoksen tuomaan hyvään, vaikka se paperilla näyttäisikin hyvältä. Sote uudistuksiin ja uudistukseen käytettävät rahat olisi mielestäni alun perin pitänyt käyttää lisäämään vetovoimaisuutta terveysalalle ja palkkauksen parantamiseen. Meidän ei tarvitse kuin katsoa naapureitamme Ruotsia ja Norjaa. Hatunnosto heille! Menemme kohti muutosta josta paluu ei tule olemaan helppo. 

-huolestunut yksinhuoltaja