Pienperheyhdistys tarjoaa mahdollisuuksia ja elämyksiä

8.2.2024

Lumi pöllyää suksien alla ja vauhti tuntuu vatsanpohjassa, kun vuokrasukseni liukuvat alas rinnettä Messilän laskettelukeskuksessa. En muistanutkaan, miten hauskaa laskettelu on! Se ei ole ihme, sillä edellisestä laskettelukerrastani on kulunut 15 vuotta.

Hissijonossa tyttäreni kasvoilla loistaa innostunut hymy. Hän on juuri oppinut pysähtymään kovassa vauhdissa 11-vuotisen elämänsä toisella laskettelukerralla.

Olemme Messilässä Pienperheyhdistyksen järjestämällä päiväretkellä. PPY kattaa osan bussikuljetuksen ja hissilipun kustannuksista. Ilman retkeä emme olisi tänään rinteessä, sillä hissilippu ja välinevuokraus ovat hintavia ja ilman autoa Messilä olisi meille hankalan matkan päässä. 

Myös moni muu lasketteluretkelle osallistuva huoltaja kertoo, että laskettelu tai lautailu on perheelle harvinainen elämys. Useampi lapsi on rinteessä ensimmäistä kertaa.

Viime vuosina nopeasti kohonneet elinkustannukset tuntuvat erityisen kovaa yhden vanhemman perheiden budjetissa. Kun yhden palkan on riitettävä perheen asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, varusteisiin ja muihin menoihin, laskettelun kaltaiset hintavat elämykset jäävät helposti haavelistalle.

Olen itse verrattain hyväosainen yksinhuoltaja: Tienaan turvallisesta, vakituisesta asiantuntijatyöstäni suomalaista mediaanipalkkaa. Pystyn lyhentämään itähelsinkiläisen kerrostaloasuntoni asuntolainaa, viemään lastani lomamatkoille ja kattamaan hänen kesäleirimaksunsa. Silti olen joutunut ilmoittamaan tyttärelleni, että kalleimman hintaluokan säännölliset harrastukset, kuten ratsastus tai laskettelu, eivät ole meille taloudellisesti mahdollisia.

Kohonneista kustannuksista huolimatta yritän varmistaa parhaani mukaan, ettei yhden vanhemman perhemuoto rajaa lapseltani mahdollisuutta kokeilla erilaisia lajeja ja nauttia monenlaisista elämyksistä. Tässä Pienperheyhdistys on tukenut perhettämme upealla tavalla. PPY:n matkassa olemme päässeet kokeilemaan edullisesti paitsi laskettelua myös kiipeilyä seikkailupuistossa ja boulderointihallissa ja mökkeilemään Vartiosaaressa. Kerran pääsimme jopa ryhmämatkalle virolaiseen kylpylään tilanteessa, jossa rahani eivät muuten olisi riittäneet elämykselliseen hiihtolomareissuun.

Elämysten ja mahdollisuuksien tarjoaminen järjestön jäsenperheille ei tietenkään yksin riitä. Se ei ratkaise rakenteellista ongelmaa, joka ylläpitää yhden vanhemman perheiden usein vaikeaa taloudellista tilannetta. Pienperheyhdistys tekeekin tärkeää vaikuttamistyötä näiden perheiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi.

Retkien ja lajikokeilujen merkitystä ei pidä toisaalta myöskään vähätellä. Messilän lasketteluretken jälkeen reilut kolmekymmentä aikuista ja lasta on tärkeää elämystä rikkaampia, ja moni lapsi voi nyt vertailla koulussa laskettelukokemuksia kavereidensa kanssa.

PPY:n järjestämät elämykset tuovat iloa ja jaksamista arkeen ja luovat muistoja parhaimmillaan loppuelämäksi. Niillä solmitaan myös ystävyyssuhteita ja käydään keskusteluita, jotka tarjoavat vertaistukea.


Iida Riekko