Perheet yhdessä -leikkipäivää vietettiin 10.10.

12.10.2020

Olen Inka, Suomen Diakoniaopiston kasvatus- ja ohjausalan opiskelija. Suoritan viimeistä työharjoitteluani Pienperheyhdistyksessä, ja osa teistä onkin minut jo tavannut.

Yksi harjoittelupäivistäni oli lauantaina, Aleksis Kiven ja maailman mielenterveyspäivänä, Lapinlahden puistossa järjestetty Perheet yhdessä -leikkipäivä. Tapahtuma toteutettiin monen eri toimijan yhteistyönä: mukana oli Lapinlahden lähde, Metsätuokio, Mieli ry - Osaava vanhemmuus-hanke, MLL, Perinneleikit ry sekä YVPL. Tapahtuma oli tarkoitettu kaikille lapsiperheille ja koronatilanteen takia otimme tapahtumaan ennakkoilmoittautumiset.

Tapahtumapäivänä sää helli meitä, kauniit syksyiset värit kirkastivat lämpimässä auringonpaisteessa Lapinlahden upeita merimaisemia. Perheitä kävi paikalla ihan kiitettävä määrä osallistumassa toimintaan, tosin ennakkoon ilmoittautuneista kaikki eivät päässetkään paikalle, mutta vastaavasti muuten vaan Lapinlahdessa hengaavia perheitä osallistui ex-tempore.

Perinneleikit ry oli tullut paikalle Martti-auton kanssa, johon lapset saivat tutustua – lisäksi Perinneleikkien Iisa leikitti lapsia, ja ainakin polttopalloa ja peiliä leikittiin ahkerasti. Osa perheistä osallistui vartin perhejoogaan kauniilla paikalla,  sisäpihan puutarhassa: nuorin osallistuja oli vasta 1-vuotias – hän tosin taisi olla enemmän kiinnostunut joogaohjaaja Katjan maassa olleesta puhelimesta.

Rantaan vievällä kalliopolulla, vanhojen komeiden puiden siimeksessä, kulki Voimapolku, joka päättyi mahdollisuuteen ottaa perhe-polaroid-kuva. Kuvaajana oli YVPL:n Laura.

Sivuseinustan portailla Mieli ry:n Marja luki päivän teemaan sopivasti Mauri Kunnaksen Seitsemää koiraveljestä – näin kunnioitettiin kansalliskirjailija Kiven muistoa, hänhän on myös aikoinaan Lapinlahden puistossa kulkenut.

Metsätuokio - joka on Lapinlahdessa toimiva melonta- ja eräretkiyritys - oli tehnyt ruoaksi herkullisia lohi- ja linssikeittoja. Lisäksi jokainen sai paistaa oman ohrarieskansa nuotion hiilloksessa. Tämä oli monelle perheelle ihana elämys. Aikuiset saivat lisäksi nokipannukahvia ja lapset kuumaa mehua.

Yksi ehdottomasti mielestäni kiehtovin toiminta oli satuvuolenta. Joel Nokelainen kertoi tarinaa linnusta ja samanaikaisesti vuoli puusta upeita lintuja.

Lopuksi lapset saivat vielä Leikkipäivä-ilmapallon ja pienen tunteita käsittelevän ”kotitehtävän”.

Päivästä jäi minulle ehdottomasti hyvä fiilis, tykkäsin aktiivisesta ulkoilupäivästä. Tunnelma oli iloinen, ja se tarttui väkisellä.

Mukavaa seuraa, iloisia ihmisiä, ihania lapsia, hyvä sää ja ruoka!

Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille!

Inka Vuorenmaa

opiskelija