Olen yksin raskaana

16.10.2023

Moni haaveilee raskaudesta, vauvasta ja parisuhteesta – kunhan ensin on opiskeltu, säästetty rahaa ja löydetty mielekäs työpaikka. Jos parisuhde on päättynyt juuri ennen tietoa raskaudesta, mielessä myllertää varmasti monenlaisia ajatuksia ja tunteita.

Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Yllätysraskaus saattaa olla shokki tuleville vanhemmille. Kun ex-kumppani ilmoittaa, ettei aio olla tekemisissä syntyvän lapsen kanssa, raskaana olevan ensimmäiset kuukaudet voivat olla vaikeita. Ex-kumppani saattaa toivoa raskauden keskeyttämistä tai kipuilla asian kanssa erokriisin ollessa pahimmillaan. Mikäli kumppani kieltäytyy vanhemman roolista, maksamasta lapsen elatuksesta, voi huoli toimeentulosta tai yksinpärjäämisestä pyöriä mielessä. Joskus voi käydä niin, että rakkaudesta ja yhteisestä lapsitoiveesta huolimatta raskaana oleva eroaa, koska kumppanin elämäntilanne ei sovellu lapsiarkeen esimerkiksi runsaan päihdekäytön vuoksi.

Raskaus oli yllätys, mutta hyvä sellainen. Tottakai aluksi ajattelin, että onpas huono aika tämän tapahtua nyt, kun olin miettinyt asian tapahtuvan tulevaisuudessa täysin erilailla. Ei ole parisuhdetta, pitäisi jossain vaiheessa opiskella, säästöjä ei ole. Ehtiihän sitä myöhemminkin.

Kokemus siitä, että ympärillä olevat ihmiset varottelevat tulevasta ja epäilevät selviytymistä, on kuormittavaa, vaikka varoittelijoiden tarkoitusperät olisivatkin hyvät. Erityisesti päivittelyä osakseen tuntuvat saavan yksin raskaana olevat. Ketäpä uusi elämäntilanne, kehon muutokset ja lähestyvä vanhemmuus ei jännittäisi? Jokainen ihminen on ainutkertainen ja kulkee toivottavasti omaa polkuaan, sellaista reittiä, joka itselle tuntuu merkitykselliseltä eikä sitä polkua, jotka muut ovat hyvää tarkoittaenkin viitoittaneet. Kunpa muistaisimme elossamme, että se, mikä toimii itselle, ei välttämättä toimi toiselle. 

Alkuraskauden pahoinvoinnin jälkeen olen osannut nauttia ja suunnitella uutta minun, ja myöhemmin, meidän näköistä elämää vauvan kanssa.

Raskauden myötä elämän arvot voivat mennä kokonaan uusiksi. Myös ystävyyssuhteet voivat joutua koetukselle ja / tai raskaus saa huomaamaan, että joistain ihmissuhteista on luovuttava. Onneksi raskaus ja vauva-aika on myös mahdollisuus saada uusia ystäviä esimerkiksi vertaisryhmistä ja muista vauvaperheille suunnatuista toiminnoista.

Ennen saatoin elää villisti kuin viimeistä päivää. Nyt tärkeintä on rauha ja hyvä mieli. Ennen raskautta halusin mennä kaupungin vilskeessä. Nyt kaipaan lähelle luontoa ja siksi kantakaupungin asunto vaihtui uuteen ja isompaan syrjäisemmille seuduille.

Tukiverkoston merkitys korostuu yksin raskaana ollessa. Perheen ja ystävien tuki on tärkeää, vaikka joskus voi tuntua erilaiselta, kun ystävät odottavat lapsiaan kumppaneidensa kanssa ja itse on yksin. Toisaalta voi olla niin, ettei tukiverkostoa juurikaan ole. Silloin olo saattaa olla yksinäinen. Joku kaipaa kumppania rinnalleen, kun toiselle se tuntuu kaukaiselta. Yksin vanhemmaksi ryhtyminen voi tuntua jopa helpottavalta.

Perheen ja ystävien tuki on korvaamatonta. Ei tunnu niin yksinäiseltä, kun on auttavia käsiä ja kuulevia korvia ympärillä. En ole eka enkä viimeinen yksinhuoltaja ja ainakin voin kasvattaa lapsen juuri sillä tyylillä, millä koen lapsen saavan elämälle parhaat eväät. Uskon kaiken menevän omalla painollaan ja luotan itseeni. Tukea on ympärillä.  Kyllä tässä pärjätään!

Heistä ei ollut mulla hyvä flaksi,

kun jouduin tai pääsin yksinhuoltajaksi.

Kahden edestä työt, väsyneet päivät ja valvotut yöt.

Silti se on paljon rakkautta ja muuta,

Vaunulenkeillä voi kaksin ihastella kuuta.

Perheitä on erilaisia, on yksinhuoltajaisejä ja -naisia.

Kaikilla on omannäköinen arki ja juttu, siihen ei voi puuttua mielipiteillään hyvän päivän tuttu.

Onneksi on saatavilla erilaista tukea, kuulevia korvia niin voi ajatuksiaan sanoiksi pukea. 

Vaikka olisi kuinka pieni perhe, on se yhtä lailla tärkeä eikä todellakaan erhe.


Susa Ruuhilahti ja Aurora (sitaatit ja runot)