#MullaOnVäliä #SullaOnVäliä

10.11.2021

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikkoa, joka on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, vietetään 15.–21.11.2021. Viikolle valitaan vuosittain aina jokin teema ja tänä vuonna se on lapsen oikeus hyvään kohteluun. Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta Lapsen oikeuksien sopimuksesta ja lapsen oikeuksien toteutumista. 

Taustatietoa lapsen oikeuksista

Suomen perustuslaissa on erikseen mainittu, että lapsia kohdellaan tasa-arvoisina yksilöinä. Heillä on oikeus myös erityiseen huolenpitoon ja suojeluun, joka on kirjattuna YK:n lapsien oikeuksien sopimukseen (1989). Toisin sanoen, lapsella on oikeus suojeluun väkivaltaa, riistoa, laiminlyöntiä, ruumiillista, syrjintää ja epäinhimillistä kohtelua vastaan. Heillä on myös oikeus saada osakseen hellyyttä ja ymmärrystä.  

Kyseessä on velvoite kohdella lasta hyvin, ei siis vain kyse kaltoinkohtelun kiellosta. 

Mikä on lapsen oikeuksien viikko?

Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta. Tapahtumat valitusta teemasta ja sosiaalisen median haasteet lisäävät myös lasten ja nuorten tietoisuutta asiasta. Varhaiskasvatus ja koulut järjestävät omilla tahoillaan lapsille teeman mukaisia tempauksia ja toimintaa. 

Mitä tehdä Lapsen oikeuksien viikolla? 

Koronan tuomat rajoitteet ja haasteet ovat vähentäneet huomattavasti livetapahtumia, ainakin pääkaupunkiseudulla. Alle listasin pari omasta mielestäni kiinnostavaa toimintaa. 

Helsingin teatterikoulu järjestää 20.11 kaksi pop-up perheteatterityöpajaa. Työpajan on tarkoitus tarjota lapsille ja aikuisille yhteinen hetki teatterin parissa. Linkki sivustolle. 

Annantalolla Helsingissä juhlitaan lapsia koko viikonloppu 20.–21.11! Lauantaina on Lasten päivä sekä lasten toivomia taidetyöpajoja. Sunnuntaina on ITU-palkittu Unikuskit-teatteriesitys. Linkki sivustolle. 

Liikunnan ilon Olohuone Vantaalla järjestää liikuntaa perheille, tehtäviä ja värityskuvia teeman mukaisesti, yhdessäoloa liikunnan ja hauskojen tehtävien parissa. Lapsen ja aikuisen yhteinen ohjattu lasten jooga ja leikkejä. Tarkempia tietoja voi kysellä suoraan yritykseltä. Linkki sivustolle. 

Sivuilta lastenoikeudet.fi  löytyy lisää ideoita Lapsen oikeuksien viikon vapaa-aika ja harrastetoimintaan liittyen sekä lisätietoa lasten oikeuksista. 

Osallistu lapsen oikeuksien -somekampanjaan! #MullaOnVäliä #SullaOnVäliä -kampanja haastaa jokaisen pohtimaan, miten haluamme itse tulla kohdelluiksi ja miten kohtelemme muita. 

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksia!


Miia Järvi

opiskelija

Blogiteksti on kirjoitettu osana harjoitteluani Pienperheyhdistyksellä. Opiskelen Suomen Diakoniaopistolla lastenohjaajaksi ja suoritan “Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö” -tutkinnon osaa. 

Piirretyt hahmot tekevät sormilla sydämen. Teksti: Lapsella on oikeus hyvään kohteluun. Lapsen oikeuksien viikko 15.-21.11.2021. www.lapsenoikeuksienviikko.fi.

Tekstissä käytetyt lähteet:  

Lastenliitto.fi 

Lapsenoikeudet.fi 

Ykliitto.fi/lasten-oikeudet 


Kuvamateriaali: 

lapsenoikeudet.fi