Juhlavuoden ohjelmaa

Pienperheyhdistys vietti vuonna 2018 toiminnan 50-vuotisjuhlaa. Yhdistyksen perustivat vuonna 1968 Helsingin Ensikodissa asuneet äidit edunvalvonnan ja yhdessäolon tueksi. Yhdistys oli nimeltään AU-yhdistys aina vuoteen 1984, jolloin se sai nykyisen nimensä.

Pienperheyhdistyksen vuosijuhlaa juhlistettiin vuoden aikana monin tavoin. 

Facebook-kampanja

Keväällä aloitettiin Pienperheyhdistyksen juhlavuoden kunniaksi Facebook-kampanja, jossa julkaistiin viikoittain päivityksiä Pienperheyhdistyksen tärkeistä teemoista ja toiminnoista aina yhdistyksen alkuvuosilta lähtien. Yhdistyksessä perustettiin uusia toimintoja ja oltiin ajassa mukana. Toisaalta monet teemat ovat olleet ajankohtaisia koko yhdistyksen olemassaolon ajan.

50 vuotta Pienperheyhdistyksen toimintaa

Samalla listattiin yhdelle sivulle Pienperheyhdistyksen tärkeimmät toiminnot ja hankkeet.

Teemaillat

Pienperheyhdistyksen toiminnassa on monenlaisia yhden vanhemman perheitä, joiden toiveiden mukaan  järjestettiin juhlavuoden kunniaksi kolme teemaluentoa keväällä ja syksyllä.

14.11.  Lasinen lapsuus -tilaisuus järjestettiin A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus-hankkeen työntekijöiden kanssa. 

20.9. Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25 A 1)  pidetiin AU-äidistä tasavertaiseksi vanhemmaksi -keskustelutilaisuus, jossa puhuttiin perhekäsitystysten muutoksesta 50 vuoden aikana. Aiheen alustajana oli tutkija Anneli Miettinen Kelasta. 

5.9. Autismikirjon lapsi perheessä -tilaisuudessa puhui Elina Vienonen Autismi- ja Aspergerliitosta.

23.5. Keskustelua eron jälkeisestä vanhemmuudesta ja perheoikeudellisista asioista. Ero lapsiperheessä -työn asiantuntija Linda Niininen Ensi- ja turvakotien liitosta vastasi osanottajien kysymyksiin liittyen lastenvalvojan työhön ja eroauttamiseen. 

16.5. ADHD/ADD lapsiperheessä -tilaisuudessa kuntoutussuunnittelija Henna Niskala Adhd-liitosta kertoi lapsen adhd/add-diagnoosista ja käytännön tukitoimista.  

8.5. Yhden vanhemman ydinperhe -luento itsellisille äideille, psykologi Maiju Tokola luennoi itsellisille äideille, jotka ovat saaneet lapsen hedelmöityshoidoilla. Millaista on saada lapsi yksin? Miten kertoa lapselle hänen alkuperästään? Miten lahjasolutausta vaikuttaa lapseen? 

Juhlakarnevaali perheille Kulosaaren kartanolla 19.8.

Vuosijuhlaan liittyen pidettiin 19.8. Kulosaaren kartanolla juhla yhden vanhemman perheille. Ennen juhlia jännitettiin säätä, mutta kaikkien onneksi pilvet väistyivät. 

Kartanon pihalla tapahtui paljon ja lapset vanhempineen nauttivat runsaasta ohjelmasta. Poniratsastus näytti olevan monien lasten mieleen ja Teatteri Kipinän draamaseikkailuun lähti iso joukko juhlavieraita. Iltapäivällä hauskaa riitti kuplafutisharjoituksissa ja -turnauksessa. Ohjelmassa oli myös Sirkus Magentan perhesirkus -työpajoja, joissa pääsi harjoittelemaan sirkustemppuja. 

Ohjelmaa oli järjestetty runsaasti ja juhlapaikalta löytyi askartelupaja, kasvomaalausta, frisbeegolfia, keppihevosrata ja taaperoiden pomppulinna. Kartanon yläkerrassa saatiin välillä maistaa suolaista ja makeaa. Kuvauspisteellä pääsi heittäytymään roolihahmon tunnelmiin. Viimeisenä päästiin vielä Piupali paupali -orkesterin naperotansseihin.

Iltamat Kapsäkissä 25.10. yhteistyökumppaneille

Kapsäkissä pidettiin rennot ja ohjelmalliset iltamat. Paikalle oli kutsuttu yhteistyökumppaneita, yhdistyksen hallituksen entisiä ja nykyisiä jäseniä sekä henkilökunta kokonaisuudessaan.

Minna Kivelän Raija johdatteli yleisöä jouhevasti ohjelmanumerosta toiseen. Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa piti kattavan puheen Pienperheyhdistyksen toiminnasta ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila puhui improvisoidun rennosti 50-vuotiaan yhdistyksen kunniaksi. Saimme kuulla voimalauluja, joita Sanna Korkee ja Suvi Nygård ovat työstäneet eri ryhmien kanssa.

Esitysten tauoilla ja ruokailun aikana bändi soitti tyylikästä jazzia ja näyttämöllä pyöri vanhoista kuvista koostettu kuvaesitys. Kallion lukion nuoret toivat lavalla esiin yhden vanhemman perheiden näkökulmaa. Tunnelma oli rento ja hyväntuulinen. Toiminnanjohtajamme Juha Turtiainen sai lopuksi Pienperheyhdistyksen hallitukselta kukat syntymäpäivän johdosta.

Voimalaulut

Lauluntekijät Sanna Korkee ja Suvi Nygård olivat tekemässä voimalauluja Pienperheyhdistyksen  eri ryhmien kanssa. Tuotoksina syntyi voimalaulut yksinhuoltajille, Ilo tuli taloon, ja kummi-isovanhemmille, On aikaa.

Talentia-lehti: Voimalaulu nostaa ilon esiin

Jäsenten haastatteluja

Pienperheyhdistyksen toiminnassa mukana olleita äitejä haastateltiin vuoden mittaan. Mukana äitejä eri aikakausilta ja erilaisista tilanteista. Yhteiskunta on muuttunut 50 vuodessa, mutta perheen ainoan vanhemman tilanteessa on paljon yhteistä riippumatta aikakaudesta. Haastatteluissa äidit kertovat kokemuksiaan ja arjesta selviytymisen keinoja. Moni tuntee kiitollisuutta saadusta avusta ja auttaa mielellään muita vaativassa elämäntilanteessa elävia. 

Haastattelut

Tiedote 6.11.

Marraskuun alussa tiedotusvälineille lähetettiin tiedote, jossa muistutettiin Pienperheyhdistyksen 50-vuotisesta toiminnasta. Tiedotteessa painotettiin yhden vanhemman perheiden tasavertaisuutta muihin perhemuotoihin nähden ja vaadittiin yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia.

Punahilkassa lettukestit – 25 vuotta vertaistoimintaa

Jakomäen Punahilkka täytti tänä vuonna 25 vuotta. Lettukestit juhlan kunniaksi pidettiin 5.5. ja ohjelmassa oli mm. pomppulinna, ongintaa ja kasvomaalausta. Vuoden lopussa Punahilkka jouduttiin sulkemaan kosteusvaurioiden vuoksi. Toiminta jatkuu edelleen muissa tiloissa Jakomäessä. 

Perhekahvilat

Mummilan vapaaehtoistoimintaa 15 vuoden ajan

Mummila vietti myös vapaaehtoistoiminnan 15-vuotisvuosijuhlaa ja vapaaehtoiset juhlistivat vuosipäivää Kulosaaren kartanossa  ohjelman ja ruokailun merkeissä perhejuhlan jälkeen.

Kuvia vuoden juhlista

Uudet kotisivut

Joulukuun alussa julkaistiin Pienperheyhdistyksen uudet kotisivut.