Yksinkö Hoituu? - kampanja

Yksinkö Hoituu?-kampanja kertoo arjen akrobatiasta, johon yksin lapsiperheen arkea pyörittävä vanhempi joutuu venymään. Filmien kertomukset ovat tositarinoita. Ne kertovat arjesta, tilanteista, joissa toiset kädet, silmät ja kahden aikuisen aika ja kärsivällisyys olisivat tarpeen.

Yhden vanhemman perheitä on paljon – 20,1 % kaikista lapsiperheistä. Monessa perheessä pärjätään ja venytään. Moni vanhempi on arjessa todella yksin. Sukulaiset saattavat olla toisella puolella Suomea, osa ystävistä on kadonnut eron seurauksena. Avun saaminen voi olla todella vaikeaa.

Arjessa vastuu on usein yhdellä aikuisella, mutta silti ei tarvitse jäädä yksin. Vertaistukea löytyy monista järjestöistä, seurakunnista, perhekahviloista. Moni jakaa samankaltaisen kokemuksen. On niitä, jotka oikeasti tietävät, miltä tuntuu.

Pienperheyhdistyksen tapahtumakalenterista löytyy toimintaa pääkaupunkiseudulla. YLE:n vanhemmuussivustolla voit kertoa oman kokemuksesi.

Katso video: alkuperäisen tarinan vanhempi muutti omaisuutensa bussilla 96 – tavara kerrallaan.

Kampanjan lyhytfilmit kuvattiin kesäkuussa 2014. Filmien yh nähdään hammaslääkärissä, sairaalassa, muuttopuuhissa sekä kotona arjen pyörteissä. Kaikki viisi lyhytfilmiä löytyvät

Pienperheyhdistyksen Youtube-kanavalta.

Katso kuvia kuvausprosessista.

Maarit saa kevätkampauksen Mikko Helinin käsissä
Susanna Alanen tekee Marille kampauksen

Hankkeen ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Kampaamo Pesulassa Töölössä. Maarit ja Mari kertoivat arjestaan yhden vanhemman perheessä ja saivat kauniit kampaukset. Pienperheyhdistys ry:n Yksinkö hoituu? -kampanja sai tulta alleen Kampaamo Pesulassa. Toimittaja-ohjaaja Minna Dufton keräsi tarinoita yhden vanhemman perheistä keväällä. Nyt kaksi tarinan kertoneista vanhemmista pääsi kampaajan tuoliin kertomaan lisää tarinoita ja saamaan uuden kevätkampauksen.

"Ehkä mä oonkin tärkeä", sanoi Mari katsottuaan peiliin Kampaamo Pesulassa. Ainoana aikuisena lapsiperheen arkea pyörittäessä ei tule käytettyä aikaa omaan hyvinvointiin tai ulkonäköön. Lasten tarpeet menevät edelle.

Kesän aikana vanhempien kertomista tarinoista kuvataan lyhyitä videoita. Haluamme välittää tietoa yhden vanhemman perheen arjesta, siitä, että aina eivät yhdet kädet meinaa riittää eikä yhden ihmisen aika ja kekseliäisyys - silti moni jaksaa, pärjää ja venyy.

Vaikka on yksin lasten kanssa, ei tarvitse jäädä täysin yksin. Vertaistukea löytyy. Moni muu on samassa tilanteessa.

Mari ja Maarit puhuivat kampaajan tuolilla siitä, miten toisten tekemät asiat voivat olla heille todella suuria - että pääsee kampaajalle; että joku viettää hetken lapsen kanssa; että joku nostaa katseensa omista asioistaan ja huomaa toisen.

Lisää tietoa kampanjasta ja sen etenemisestä löytyy näiltä sivuilta, Facebookista ja Twitteristä. #YksinköHoituu

Lue myös artikkeli YLE:n vanhemmuussivustolta.