Ero lapsiperheessä

Kolmasosa kaikista lapsista elää yhden vanhemman luotsaamassa perheessä jossain elämänsä vaiheessa. Yhden vanhemman perheiden lapsista valtaosa on eroperheiden lapsia. Lapsiperheen ero on iso asia, ja se koskettaa jokaista perheenjäsentä. Perheen hajoaminen sisältää aina riskejä ja tuen tarvetta.

Pienperheyhdistys tukee erityisesti vanhempien eron kokeneita lapsia lasten tarinateatterileirein sekä järjestämällä vapaaehtoisia tukihenkilöitä lasten tueksi.

Lapsella on asiaa -vertaisryhmä 6–8-vuotaille, joiden vanhemmat ovat eronneet

Ryhmä kokoontuu kolme kertaa 27.4. alkaen torstaisin klo 16.30–18.30. Eroon liittyviä teemoja käsitellään leikkien ja tarinoiden kautta. Ryhmä perustuu Ensi- ja turvakotien liiton Lapsella on asiaa -ryhmämalliin ja ohjaajat ovat käyneet koulutuksen. Ohjaajat ovat yhteydessä molempiin vanhempiin ennen ryhmän alkua ja sen jälkeen. Aikaa on myös vapaalle leikille ja välipalalle. 

Ilmoita lapsesi mukaan tästä 16.4. mennessä

Mun juttu – tarinoiden viikonloppu 12–15-vuotiaille, joiden vanhemmat ovat eronneet 

Leirikeskus Sopukassa järjestetään pe–su 11.–13.8. Tarinateatterityöpaja nuorille, joiden vanhemmat ovat eronneet. Teatterin, leikin ja ilon avulla löydetään mun juttu. Tarinateatterin keinoin käsitellään ajatuksia, tunteita ja tarinoita. Nuorten omien tarinoiden löytymisessä auttavat kaksi tarinateatteriohjaajaa, joilla on monipuolista ammattitaitoa ja vankka kokemus nuorten kanssa työskentelystä. He luovat työpajaan luottamuksellisen tilan, jossa on turvallista avautua omille ja muiden tarinoille. 

Työpajaan osallistuvat 12–15-vuotiaat. Muut perheenjäsenet saavat nauttia täysihoidosta ja luonnosta (teinit eivät voi olla Sopukassa ilman omaa aikuista). Etusijalla ovat ensikertalaiset ja ne, joiden vanhempien erosta on 6 kk–2 v. 

Omavastuuosuus leiristä: tarinateatteriin osallistuva teini 50 €, aikuinen 90 €, pikkusisarukset 30 €/lapsi 

Ilmoittaudu mukaan 31.5. mennessä tästä

Kysy lisää: Lapsitoiminnan kehittäjä Liisa Kallioinen liisa.kallioinen(a)pienperhe.fi, 040 544 2272 

Palveluita, ohjausta ja neuvontaa eronneille

Eri yhdistysten, järjestöjen, seurakuntien ja kuntien tuottamia palveluita löytyy Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämältä Apuaeroon.fi-sivustolta, josta löytyy myös chat.

Ohjausta ja neuvontaa erotilanteisiin, eroperheen erityiskysymyksiin ja lasten asioiden järjestämiseen saa myös Eron ensiapupisteillä⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pääkaupunkiseudulla.

Eroseminaareja löydät sivulta: www.suomalaineneroseminaari.fi

Vanhemman opas lapsiperheen eroon

Nuoret katselevat maisemaa parvekkeelta.

Lasten ja nuorten chat on auki arkipäivisin klo 15–17. Chatiin pääset täältä.

Kaksi lasta autossa. Teksti: Löydä oman paikkakuntasi eropalvelut helposti: apuaeroon.fi
Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä sivusto, josta löytyy apua perheväkivaltaan.

Kaksi kotia -sovellus yhdistää kahden kodin lapset ja heidän vanhempansa. Lataa sovellus Google Play -kaupasta tai AppStoresta.

Katso MLL:n videot aiheesta Ero lapsiperheessä

Vanhempien eroa käsitellään monissa lastenkirjoissa.  Lukekaa yhdessä lapsen kanssa!

Tässä myös pari  vinkkiä vanhemmalle: