Miten valita ehdokas, jota äänestää?

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Mitä asioita haluaisit edustajasi ajavan eduskunnassa?

1. Ota selvää puolueiden ajamista asioista. Puolueiden yhteystiedot löydät täältä. Puolueilla ja ehdokkailla on kattavat kotisivut yhteystietoineen. 

2. Seuraa ehdokkaiden blogeja tai päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

3. Etsi sopivia ehdokkaita vaalikoneiden avulla. Esimerkiksi näistä: 

YLE:n vaalikone 

Helsingin sanomien vaalikone

Aamulehden vaalikone

Satakunnan kansan vaalikone

duunitori.fi -sivuston vaalikone

Nuorten vaalikone

4. Käy toreilla ja markkinoilla keskustelemassa ehdokkaiden kanssa yhden vanhemman perheitä koskevista asioista. Lähde mukaan porukkaan 5.3. tai 26.3. (ks. Näin voit osallistua -sivu)

5. Keskustele toisten kanssa, millä perusteella he äänestävät. Mitkä asiat painavat päätöstä tehdessä?

6. Tutustu edellisten eduskuntavaalien tulokseen ja siihen ketkä edustajat/mitkä puolueet ovat ajaneet sinulle tärkeitä asioita. Eduskunta.fi -sivulle voi laittaa esimerkiksi hakusanan ja katsoa, mitä aloitteita on tehty. Tässä esimerkkinä haku sanalla yksinhuoltaja.


Suhteellinen vaalitapa – minne ääni menee?

Vaaleissa äänestetään suoraan sitä henkilöä, jonka tahtoo saada valituksi. Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertailuluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman puolueen saamien äänien määrä.  Lue lisää suhteellisesta vaalitavasta osallistu.fi-sivustolta.

Jos siis äänestät "hyvää tyyppiä" eduskuntavaaleissa ja hän ei saakaan riittävästi ääniä päästäkseen kansanedustajaksi, menee äänesi kuitenkin hänen edustamansa puolueen hyväksi. Jos äänestät "hyvää tyyppiä", joka edustaa puoluetta, jonka arvoja kannatat, voi äänesi voimalla tulla valituksi joku toinen hyvä tyyppi. Jos ehdokkaasi edustaa puoluetta, jonka arvoja et kannata, voi äänesi mennä jonkun eduksi, jota et toivoisi valittavan.