Pajulahti, Vierumäki, Vantaan Muaythai, Pajamäen Pallo-Veikot ry, Easysport – olette hyvin messissä!

10.1.2018


Olemme kokeneet 11 perheen kanssa hienoja hetkiä ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Minullakin on kerrottavaa – harrastuksesta sisältöä ja iloa lapsen elämään -hankkeessa autetaan lapsia toteuttamaan unelmiaan ja löytämään omat vahvuutensa.

Tässä vaiheessa kiitän teitä jo, PPV –  Marja Rasi ja Vantaa Muay Thai ry – Ari Pitkänen. Te olette messissä blokkaamassa eriarvoisuutta yhdessä meidän kanssa. Arvostan teitä suuresti! Kumarrus myös Easysport:lle ja Helsingin kaupungille, jotka monipuolisella liikuntatarjonnalla ovat syrjäytymisen torjunnan talkoissa mukana.

Missä nyt mennään, kun neljä kuukautta hanketta on takana? Valotan asiaa muutaman tapausesimerkin kautta. Kolmasluokkalainen kulkee jo itsenäisesti Easysport:n Parkour-harjoituksiin, mistä äiti on hyvin iloinen. Tavoitteena on, että toinen 2-luokkalainen poika kykenee samaan vuodenvaihteen jälkeen, kun harjoitukset jatkuvat. Joukkuevoimistelua ennen harrastanut tyttö on ihan fiiliksissä Muaythai:sta. Ihmettelee, kun ikätovereilla on välillä vaikea motivoitua omiin harrastuksiin. Hyvä Coach Ari Pitkänen!  8-vuotias poika innostui musiikkikoulusta niin paljon, että perhe päätti hakea pojalle paikkaa musiikkiluokalta.

Onko kaikki tässä toiminnassa flow:ta koko ajan? Ei ole! 2-luokkalainen oli innoissaan jalkapallosta vielä alkutalvesta, mutta haluaa kokeilla nyt salibandya, mitä on jo aiemmin pelannut. Tässä iässä lapsille tulee tarjota vaihtoehtoja, missä he pääsevät kokemaan kyvykkyyttä ilon ja onnistumisten kautta. Jotkut lapset vielä miettivät, mikä se ”oma juttu = harrastus ” on elämänpolun tässä vaiheessa. Kokemukseni mukaan kuusi kuukautta on riittävän pitkä aika etsiä yhdessä lapselle se oma juttu tähän hetkeen. Myöhemmin urheiluharrastus voi jäädä, kun mieli vetää teatteriin, kun hyvä kaverikin on siellä. Elämänpolku koostuu aikajaksoista, hetkistä.

Harrastusmestarikin hioo myös ohessa omaa taktiikkatauluaan, jotta lapset ja nuoret pääsisivät vielä nopeammin nauttimaan omista kyvyistään sekä mahdollisuuksista itsensä ylittämisiin ja kokemaan onnistumisia yhdessä muiden kanssa. Harrastukset ovat keskeinen osa lasten ja nuorten elämää ja toivon, että voin olla näitä mahdollisuuksia rakentamassa yhdessä muiden ”talkoolaisten kanssa”. Ja vielä KIITOS opiskelijoille Petriina Perkiömäki ja Johannes Fagerström. Ilman teidän apua monet ilonhetket olisivat jääneet saavuttamatta.

Jaettu ilo on parasta iloa. Tämä tuli taas todistettua, kun ennen joulua toteutimme toisen liikuntaviikonlopun Pajulahden urheiluopistolla neljän perheen voimin. Myyntikoordinaattori Elli Mavrouli rakensi meille loistavan ohjelman antamieni toiveiden mukaisesti. Lapsille oli ohjelmassa koripalloa ja salapoliisipelejä (Live Cluedo). Päivällä aikuiset pääsivät nauttimaan ohjatusta liikunnasta. Päivällisen jälkeen kävimme vanhempien toiveesta sulattelemassa ruoan 90 minuutin kävelylenkillä kolmen perheen voimin. Ennen iltapalaa rentouduimme uimahallissa.

Aamupalan jälkeen kävimme seikkailupuistossa, missä aikuiset taisivat olla lapsiakin innokkaimpia. Kotiin palasi liikunnallisen viikonlopun jälkeen hyväntuulisia ihmisiä kaksi autollista. Kiitos tästä kokemuksesta kuuluu mukana olleille perheille! Viikonloppu oli osoitus siitä, miten liikunta vaikuttaa positiivisella tavalla ihmisten mieliin.

En varmasti tiedä vielä kaikkia tahoja, jotka olisivat valmiita lähtemään yhteisiin ”talkoisiin” mukaan, mutta harrastusmestarin taktiikkataulussa on vielä monta pelipaikkaa täyttämättä. Kiitos jo mukana olleille, ja tervetuloa myös uudet. Yhden vanhemman perheet, olkaa rohkeasti yhteydessä, jos lapsenne kaipaa harrastusta. Olen mielelläni teidän vanhempien apuna, jos oma aikanne tai resurssinne eivät tunnu riittävän. Nähdään talkoissa!

 

Ville Anttonen

harrastusmestari