Kaikille iloa antavaa isovanhemmuutta

31.10.2017

Nykyään perhesuhteissa tapahtuvien muutosten myötä isovanhemmuudessa on vahvasti läsnä sosiaalinen isovanhemmuus pelkän biologisen sijasta. Tämä mahdollistaa isovanhemmuuden myös esimerkiksi niille, joilla ei omia lapsia ole. Samalla mahdollistuu mummin tai vaarin saaminen sellaisille lapsille, joiden omat biologiset isovanhemmat eivät ole läsnä perheen elämässä. Näin ollen, yhteenkuuluvuutta voidaan saada aikaan muutenkin kuin pelkkien geenien jakamisen kautta.

Erilaiset isovanhemmuuden mallit ovat läsnä jokapäiväisessä arjessa esimerkiksi uusioperheissä. Sama pätee myös kummi-isovanhemmuuteen. Yhteys lapsen ja isovanhemman välille luodaan yhdessä vietetyn ajan myötä, tehden sellaisia asioita, joista on iloa kummallekin osapuolelle.

Pienperheyhdistyksen Mummila-toiminnassa on vahvasti läsnä yhteisöllisyys. Sen lisäksi, että kummi-isovanhemmat viettämät aikaa omien kummilastensa kanssa, kuuluu toimintaan isona osana myös yhteisöllisyys kummi-isovanhempien kesken. Toissa viikolla vietimme Kaupunkiseikkailuleiriä, jossa seikkailimme yhdessä lapsien, ohjaajien sekä Mummien kanssa Helsingin keskustassa suorittaen erilaisia jännittäviä tehtäviä. Kävimme muun muassa tutustumassa Kansalliskirjastoon, Ateneumiin sekä Lasten museoon.

Ehdimme kolmen päivän aikana seikkailla yhdessä todella monessa mielenkiintoisessa paikassa. Jokaiselle leirille osallistuneelle lapselle ja aikuiselle löytyi jokin paikka, joka oli ylitse muiden. Yksi näistä kohteista oli Lasten museo, jossa esimerkiksi Arja-mummin opastuksella lapset leikkivät vanhanaikaisessa koulussa.

Tämä leiri oli hyvä esimerkki siitä, kuinka usean sukupolven yhteistyö tuottaa kaikille osallistujille hyvää mieltä sekä ahaa-elämyksiä. Mummit olivat tärkeä osa leirin toteutusta sekä onnistumista. Leiristä nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin. Tällä viikolla vuorossa on Mummilan järjestämä jokavuotinen Kekrijuhla Skatan tilalla. Lapset pääsevät perheineen suorittamaan jännittäviä noitamaisia tehtäviä kuunvalossa.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Mummilan kurssille: mummila(at)pienperhe.fi

 

Petriina Perkiömäki

Kaupunkiseikkailija / Korkeakouluharjoittelija